ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

To σαμποτάζ στον Γοργοπόταμο κορυφαία πράξη αντίστασης


Χαρακτηρίστηκε ως μία από τις κορυφαίες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη από τους ναζί Ευρώπη. 78 χρόνια μετά, η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου μέσα από τις μαρτυρίες του τελευταίου επιζήσαντα σαμποτέρ Θέμη Μαρίνου και του τελευταίου επιζώντα συντρόφου ..του Άρη Βελουχιώτη, Ανδρέα Κάππα.
Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σήμερα Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020, από 12:00 έως 13:00, και από τη Φωνή της Ελλάδας αύριο Κυριακή 29 Νοεμβρίου, από 13:00 έως 14:00.
Ο κορυφαίος σαμποτέρ του εγχειρήματος, μέλος της βρετανικής αποστολής, Θέμης Μαρίνος ξετυλίγει το χρονικό της ανατίναξης, στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ, λίγες εβδομάδες πριν φύγει από τη ζωή. Επίσης, ο αντιστασιακός Ανδρέας Κάππας περιγράφει τα όσα συνέβησαν από τις αρχές του 1942 έως και τα τέλη φθινοπώρου του ίδιου χρόνου.
Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ ακούγονται οι αποκλειστικές μαρτυρίες των Φρανκ Μπάρκερ, γιου του μέλους της βρετανικής αποστολής Ναθαναήλ Μπάρκερ και Γεωργίου Παπακυριαζή, γιου του Αθανασίου Παπακυριαζή, αξιωματικού του ελληνικού στρατού σε πολεμική αποστρατεία.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης