ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης - Οι σκληροί του Βορρά επέβαλαν τους όρους τους στη Σύνοδο Κορυφής

Λευκός Καπνός στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Πολυετή Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό. Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία τα ξημερώματα, μετά και τη νέα συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισελ.
Σύμφωνα με την τελική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το τελικό ποσό των..
επιχορηγήσεων θα φτάσει τα 390 δισ. ψαλιδισμένο κατά 110 δισ σε σχέση με την αρχική πρόταση και άλλα 360 δισ. θα δοθούν σε δάνεια.
Παράλληλα, η πρόταση προβλέπει, σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, πως για κάθε εκταμίευση η Επιτροπή θα λαμβάνει υπόψη της την άποψη των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών της Ε.Ε. οι οποίοι θα αποφαίνονται αν η εκάστοτε χώρα ολοκληρώνει τα αντίστοιχα προαπαιτούμενα. Στο προκείμενο, οι εκταμιεύσεις θα γίνονται με όρους και κανόνες που θυμίζουν μνημόνια.
Προβλέψιμος όπως αναμενόταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για "αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς" στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για το σχέδιο ανάκαμψης. Ο πρωθυπουργός είπε "επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας. Καταφέραμε τελικά μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμβιβασμών, πράγματα, τα οποία είναι συνηθισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Χαρίτσης: Λαθροχειρία Μητσοτάκη τα περί 70 δισ. ευρώ,
οι σκληροί του Βορρά επέβαλαν τους όρους τους

«Μετά από τέσσερα εικοσιτετράωρα διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής, φαίνεται να επιβλήθηκαν οι όροι του Βορρά απέναντι στις χώρες του Νότου, που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας», διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ενώ αποκάλεσε «λαθροχειρία του πρωθυπουργού να μιλά για 70 δισ. για τη χώρα μας, προσθέτοντας τα ποσά του πακέτου στήριξης με αυτά του Προϋπολογισμού 2021-2027».
Ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι από τη συμφωνία προκύπτει σημαντική μείωση των επιδοτήσεων, από τα 500 δισ. Στα 390 δισ., «ενώ μπαίνει το ζήτημα της δυνατότητας να μπλοκαριστούν κονδύλια για κάποιο κράτος - μέλος κυρίως με το ζήτημα των αιρεσιμοτήτων, οι οποίες ειδικά στη χώρα μας πήραν το χαρακτήρα επιβολής μέτρων λιτότητας», τονίζοντας ότι: «Είναι σημαντικό να υπάρξει σχέδιο ώστε να αποφύγουμε την επανάληψη των πολιτικών και των αντιμεταρρυθμίσεων που η κοινωνία μας πλήρωσε πολύ ακριβά στα πρώτα χρόνια του μνημονίου και να μην μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο μέτρων λιτότητας και νέας κρίσης».
«Δυστυχώς η πρώτη εικόνα που έχουμε από τις προτάσεις που η ίδια η κυβέρνηση καταθέτει μέσω της επιτροπής Πισσαρίδη σε σχέση με αυτές τις μεταρρυθμίσεις, είναι ότι κατευθύνονται σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που ζήσαμε στο πρώτο και το δεύτερο μνημόνιo, με ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού και μεταρρυθμίσεις περικοπών αντί για μια επεκτατική πολιτική», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιστρέψουμε σε τέτοιες λογικές. Αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι στήριξη της εργασίας, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με απευθείας ρευστότητα και στήριξη των συμπολιτών μας που χάνουν το εισόδημά τους μέσα στην κρίση. Αυτά προτείναμε στο πρόγραμμά μας «Μένουμε Όρθιοι» που δυστυχώς απέρριψε ασυζητητί η κυβέρνηση Μητσοτάκη».