ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Ο Ν. Καρούτζος και η συνεδρίαση της ΕΣΗΕΑ για την «Καθημερινή»

Δήλωση του δημοσιογράφου Νίκου Καρούτζου, μέλους ΔΣ ΕΣΗΕΑ - εκλεγμένος με την παράταξη ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ για τη χθεσινή (21.7) συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών:
Τα όσα έγιναν χθες (Τρίτη) στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και συγκεκριμένα στη συζήτηση για τη μήνυση της κας Όλγας Γεροβασίλη κατά δημοσιογράφων της..
Καθημερινής, έρχονται να καταδείξουν την παρακμή που βιώνει ένα ιστορικό σωματείο. Και ειλικρινά θλίβομαι που συμμετέχω σε ένα ΔΣ του οποίου η πλειοψηφία ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ προσβάλλει καθημερινά την έννοια κοινή λογική και επιδίδεται σε φραστικές ακροβασίες προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Το θέμα της Καθημερινής η κα Πρόεδρος δεν μπήκε καν στον κόπο να το θέσει στην Ημερήσια Διάταξη. Το θέσαμε εγώ και ο Γιώργος Βότσκαρης και εξ ανάγκης το συζήτησε. Ποιο ήταν όμως το περιεχόμενο των τοποθετήσεων;
Προσωπικά επισήμανα, πρώτον ότι δεν με εκφράζει η τακτική του τσουβαλιού όπως έγινε με την περίπτωση της συναδέλφου Ελευθερίας Κουμάντου όπου παρείσφρησαν στην ανακοίνωση που εκδόθηκε με τρεις ημέρες καθυστέρηση ο κ. Μπογιόπουλος και η κα Ακρίτα οι οποίοι προκειμένου να εκμεταλλευτούν το κλίμα και «να κάνουν παιγνίδι» μπήκαν σε προσωπική αντιπαράθεση με το βουλευτή. Ο ρόλος της ΕΣΗΕΑ όμως δεν είναι να προστατεύει όσους επιδιώκουν προσωπική προβολή για την προβολή αλλά να προστατεύει τα μέλη της που σέβονται τον εαυτό τους. Ζήτησα έτσι να εκδοθεί μια ξεκάθαρη ανακοίνωση για την Καθημερινή όπου να καταδικάζεται η απόπειρα φίμωσης της ελευθερίας του τύπου από την κα Γεροβασίλη και η ποινικοποίηση του ρεπορτάζ. Μάλιστα ο Γιώργος Βότσκαρης κατέθεσε σχέδιο ανακοίνωσης.
Αυτά που ακολούθησαν στη συνέχεια ειλικρινά ξεπερνούν την λογική. Ο μεν Μάκης Διόγος Ταμίας της ΕΣΗΕΑ εκλεγμένος με τους Ενωμένους Δημοσιογράφους ζήτησε να πάρει εξουσιοδότηση η πλειοψηφία να εκδίδει ανακοίνωση κάθε φορά που γίνεται μήνυση σε μέλος της ΕΣΗΕΑ για να μην υπάρχουν λέει πολιτικά ζητήματα, παραδεχόμενος με τον τρόπο αυτό ότι οι λόγοι της μη έκδοσης μέχρι αυτή τη στιγμή ανακοίνωσης είναι οι πολιτικές ισορροπίες με τη συγκυβερνώσα παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι μεν Καπάκος και Νικολάρα είπαν το αμίμητο ότι δεν υπάρχει πουθενά μήνυση της Γεροβασίλη στην Καθημερινή και αναγκαστήκαμε εγώ κι ο Γιώργος Βότσκαρης να τους την αποστείλουμε όπως τη δημοσίευσε η ίδια η Καθημερινή. Στη συνέχεια ο κ. Καπάκος έκανε μακρόσυρτη πολιτική ανάλυση ίδια με αυτή που παρουσιάζουν στα ΜΜΕ οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η κα Νικολάρα είπε ότι υπάρχει θέμα με το εξώδικο Θεοδωρικάκου στην ΕΦΣΥΝ. Κοινώς όλα σε έναν κουβά.
Η Πρόεδρος Μαρία Αντωνιάδου μας ενημέρωσε ότι έκανε δήλωση στην Καθημερινή το περιεχόμενο της οποίας αγνοείται ενώ την ίδια στιγμή άρχισε να μιλά για αγωγές κατά δημοσιογράφων και μια γενικότερη παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ κατά των πολιτικών και επιχειρηματιών που εφαρμόζουν την τακτική των αγωγών και των μηνύσεων κατά δημοσιογράφων. Κοινώς δεν ήθελε να βγει ανακοίνωση για την Καθημερινή προκειμένου να μην δυσαρεστήσει τους πολιτικούς της συμμάχους μπας και της τραβήξουν από τη θέση του το θρόνο που κάθεται στην ΕΣΗΕΑ.
Στο σημείο αυτό τόσο εγώ και ο Γιώργος Βότσκαρης αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας τις πρακτικές που εξευτελίζουν μια ιστορική Ένωση που έχει δώσει μάχες κατά της Ελευθεροτυπίας.
Τα συμπεράσματα δικά σας όπως και η απάντηση στο ερώτημα πόσο μπορεί να εξευτελίζεται η ΕΣΗΕΑ από το συνδικαλιστικό οπορτουνισμό.
Νίκος Καρούτζος
Μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΑ εκλεγμένος με την ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ