ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Ελπιδοφόρα τα πρώτα αποτελέσματα για εμβόλιο από την Οξφόρδη

Aισιόδοξα είναι τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από την Οξφόρδη για την παρασκευή ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου για τον νέο κορονοϊό.Επιστήμονες του πανεπιστημίου που κάνουν τη σχετική έρευνα μαζί με την AstraZeneca δημοσίευσαν σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet τα πρώτα αποτελέσματα απ' τις κλινικές δοκιμές της φάσης 1/2 και όπως υποστηρίζουν το..
υποψήφιο εμβόλιο τους είναι ασφαλές και προκαλεί προστατευτική ανοσοαπόκριση σε εκατοντάδες άτομα που το δοκίμασαν.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το πειραματικό τους εμβόλιο κατά της Covid-19 παρήγαγε διπλή ανοσολογική απόκριση σε άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών, ότι δεν προκάλεσε καμιά σοβαρή παρενέργεια αλλά προκάλεσε αντίσωμα και ανοσολογικές αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρου, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.
Ειδικότερα, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, από μια κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 1.077 υγιείς ενήλικες, δείχνουν ότι το εμβόλιο προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις αντισωμάτων και Τ κυττάρων ανοσοποίησης έως την ημέρα 56 της τρέχουσας δοκιμής. Αυτές οι αποκρίσεις μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες μετά από μια 2η δόση, σύμφωνα με μελέτη υποομάδας 10 συμμετεχόντων.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε μικρές παρενέργειες (η κόπωση και ο πονοκέφαλος ήταν οι πιο συχνά αναφερόμενες αντιδράσεις) πιο συχνά στα άτομα της υποομάδας, αλλά μερικά από αυτά θα μπορούσαν να μειωθούν με τη λήψη παρακεταμόλης, χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο.
«Ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα θα θυμάται τον ιό, έτσι ώστε το εμβόλιο μας να προστατεύει τους ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Andrew Pollard του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
«Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα προτού μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε ότι το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά από τη λοίμωξη SARS-CoV-2 (COVID-19) και για πόσο καιρό διαρκεί οποιαδήποτε προστασία», είπε.
Βρετανοί ερευνητές άρχισαν να δοκιμάζουν το εμβόλιο τον Απρίλιο σε περίπου 1.000 άτομα, τα μισά από τα οποία έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο. Τόσο πρώιμες δοκιμές σχεδιάζονται συνήθως μόνο για την αξιολόγηση της ασφάλειας, αλλά σε αυτήν την περίπτωση οι ειδικοί έψαχναν επίσης να δουν τι είδους ανοσοαπόκριση προκλήθηκε.

Συγκρατημένη αισιοδοξία από ΠΟΥ

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ζητήματα έκτακτης ανάγκης, Μάικλ Ράιαν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι χαιρετίζει τα «καλά νέα» στα αποτελέσματα που έδειξαν δύο υποψήφια εμβόλια σε πρώιμες δοκιμές, αλλά προειδοποίησε ότι «υπάρχει πολύς δρόμος».
«Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε σε δοκιμές μεγαλύτερης κλίμακας», δήλωσε ο δρ Μάικλ Ράιαν. «Αλλά είναι καλό να βλέπουμε περισσότερα δεδομένα και περισσότερα προϊόντα να κινούνται σε αυτήν την πολύ σημαντική φάση της ανακάλυψης εμβολίων», πρόσθεσε.
«Αυτά είναι πολύ θετικά νέα. Ένα τεράστιο μπράβο στους λαμπρούς, παγκοσμίως κορυφαίους επιστήμονες και ερευνητές μας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δίνοντας και μια παραπομπή στη μελέτη αυτή για το εμβόλιο κατά της Covid-19.
«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις, δεν έχουν φτάσει ακόμη εκεί και θα χρειαστεί (να γίνουν) περαιτέρω δοκιμές. Αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Θετικές και πολύ ενθαρρυντικές χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος. Σε ανάρτησή του στο Facebook συμπλήρωσε πως «μένει να περιμένουμε και τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης σε λίγες εβδομάδες».

Θετικές ανακοινώσεις και για άλλο υποψήφιο εμβόλιο

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech και η φαρμακοβιομηχανία Pfizer έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για το πειραματικό εμβόλιό τους, τα οποία δείχνουν ότι ήταν ασφαλές και επέφερε ανοσοαπόκριση σε ασθενείς στους οποίους δοκιμάστηκε.
Τα στοιχεία για το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer προέρχονται από μια δοκιμή που έγινε στη Γερμανία, σε 60 υγιείς εθελοντές. Η δοκιμή της Γερμανίας,έδειξε ότι οι εθελοντές που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου παρήγαγαν αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν τον ιό, παρόμοια με εκείνα της πρώτης δοκιμής.
Περισσότερα από 150 πιθανά εμβόλια δοκιμάζονται σε όλον τον κόσμο, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πάντως ότι για να παραχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο χρειάζονται 12-18 μήνες. - πηγή: efsyn