ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Σουηδία vs Κούβα: τι πήγε λάθος;

Η Σουηδία είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο. Η Κούβα από τις φτωχότερες. Έχουν μερικά κοινά σημεία. Λέγεται ότι έχουν ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα υγείας στον κόσμο. Σχετικά με την πανδημία, βρέθηκαν μακριά από το επίκεντρο της κρίσης. Στην άκρη της Γηραιάς Ηπείρου, οι Σκανδιναβικές χώρες επλήγησαν πολύ λιγότερο από τη δυτική Ευρώπη. Η Κούβα ως νησί, αν και..
τουριστικό, είναι περισσότερο προστατευμένη. Αλλά αντιμετωπίζοντας τον κοροναιό, οι δύο χώρες παρουσίασαν τελείως διαφορετικά αποτελέσματα.
H Σουηδία απέτυχε παταγωδώς. Έχει το θλιβερό ρεκόρ θυμάτων, πολλαπλάσιων των υπόλοιπων σκανδιναβικών χωρών. Σε πληθυσμό 10, 2 εκατομμυρίων μετρούσε χθες 3.500 θανάτους, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων ήταν ηλικιωμένοι. Η υπουργός Υγείας ζήτησε ένα είδος συγνώμης: «Αυτό είναι πραγματικά σοβαρό και μια αποτυχία για την κοινωνία ως σύνολο».
Με πληθυσμό μεγαλύτερο από τη Σουηδία (11, 3 εκατομμύρια), η Κούβα είχε 79 θύματα. Οι αριθμοί της είναι πολύ καλύτεροι και από γειτονικά κράτη-νησιά, όπως ο Άγιος Δομίνικος (422 θάνατοι σε πληθυσμό 10, 2 εκατομμύρια).
Από τα διεθνή ΜΜΕ, το σουηδικό φιάσκο αποδίδεται στη «θεραπεία της αγέλης» που αποφάσισε να εφαρμόσει -μερικά- η κυβέρνηση. Αυτή δεν είναι ούτε η μισή αλήθεια. Η αλήθεια είναι, ότι το άλλοτε διάσημο διεθνώς σουηδικό σύστημα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, έχει τα τελευταία χρόνια ιδιωτικοποιηθεί και απαξιωθεί.
-από κείμενο του ευρωβουλευή Στέλιου Κούλογλου στο tvxs  (oλόκληρο ΕΔΩ)