ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Διώχνουν τους πενηντάρηδες για να προσλάβουν ακριβοπληρωμένους ημέτερους

Ευέλικτες σχέσεις εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, απαγκίστρωση από τον δημόσιο τομέα και το καθεστώς ΔΕΚΟ με στόχο την προσέλκυση ακριβοπληρωμένων στελεχών από την αγορά, απολύσεις προσωπικού μέσω εθελούσιας εξόδου, δημιουργία εμπορικής θυγατρικής για ευέλικτες συμβάσεις και ευέλικτο πλαίσιο προμηθειών, είναι το «όραμα» της διοίκησης..
της ΕΡΤ για την επόμενη ημέρα.
Οι άξονες παρέμβασης και οι προτεραιότητες της διοίκησης Κωνσταντίνου Ζούλα και Γιώργου Γαμπρίτσου αποτυπώνονται στο Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο για τα έτη 2020-2024, το οποίο συντάχθηκε με τη συμβολή της εταιρίας Grant Thornton και ετέθη σε διαβούλευση έως προχθές Παρασκευή 15 Μαΐου.
Το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΡΤ χαρακτηρίζεται ηλικιακά μεγάλο, καθώς ο μέσος όρος του προσδιορίζεται στα 50 έτη. Όπως σημειώνεται, «σε σχέση με το 2009-2010 το προσωπικό έχει μειωθεί πλέον του 50% από 3.550 σε 2.180 σήμερα, ενώ δεν απασχολούνται πλέον και 1.000 συμβασιούχοι της περιόδου 2009-2010». Παρότι εργαζόμενοι ηλικίας 50 ετών (τη στιγμή που τα όρια της συνταξιοδότησης αυξάνονται συνεχώς) χαρακτηρίζονται ηλικιακά μεγάλοι, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η επισήμανση πως «λόγω της κρίσης του κορονοϊού η εθελουσία έξοδος ανεστάλη».
Εξίσου αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ουδεμία αναφορά γίνεται στους χαμηλούς μισθούς των εργαζομένων, αλλά το ενδιαφέρον εστιάζεται στα ικανά στελέχη της αγοράς. «Σε όλα τα επίπεδα διοίκησης η ΕΡΤ προσφέρει αισθητά χαμηλότερες αποδοχές στους εργαζομένους της σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της ΕΡΤ έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τον μέτοχο προκειμένου να απαγκιστρωθεί από τον στενό δημόσιο τομέα, το ενιαίο μισθολόγιο, προκειμένου αυτή να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Μέσω αυτού η Εταιρία (σ.σ.: όπως αποκαλούν την ΕΡΤ) θα είναι σε θέση να προσελκύσει ικανά στελέχη της αγοράς κάνοντας αναδιάταξη των μισθολογικών τους παροχών». Και αυτό καθώς σημειώνεται πως «η ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης (200%-300% κάτω από την αγορά) με αποτέλεσμα τη δυσχέρεια προσέλκυσης έμπειρων στελεχών».
Με δυο λόγια, η διοίκηση μας λέει: πετάμε στον δρόμο ανθρώπους προ της συνταξιοδότησης που δεν πρόκειται να βρουν δουλειά, απαλλασσόμεθα από μισθολογικές ωριμάνσεις και προσλαμβάνουμε ακριβοπληρωμένα στελέχη. Πώς, όμως, θα μειωθεί το κόστος μισθοδοσίας παραμένει αδιευκρίνιστο. Το πακέτο, πάντως, της εθελούσιας εξόδου με τη μορφή αποζημίωσης η διοίκηση το προσδιορίζει στα 20.9000.000 εκατ. ευρώ.


- από ρεπορτάζ της Ντίνας Ιωακειμίδου στην εφημερίδα «δημοκρατία» (17.5.2020) / ολόκληρο ΕΔΩ