ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Οπως έστρωσε θα κοιμηθεί!

Γράφει ο Τάσος Παππάς

Κάτι τρέχει μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αδωνη Γεωργιάδη. Οσο κι αν λένε στη Νέα Δημοκρατία ότι όλα πάνε πρίμα και ότι οι φήμες περί ψυχρότητας ανάμεσα στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο είναι κατασκευή των υπογείων του Μαξίμου, τα γεγονότα είναι πεισματάρικα. Το τελευταίο περιστατικό ήταν η δημόσια διαφωνία του κ. Γεωργιάδη με την..
άποψη του αρχηγού του ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis.
Ο Αδ. Γεωργιάδης είναι ένα από τα πέντε πολιτικά πρόσωπα (τα αναφερόμενα στο πόρισμα για τη Novartis) που βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής. Εχει οχυρωθεί στη γραμμή ότι δεν πρέπει να μιλάμε για σκάνδαλο μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη και θεωρεί πως οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση ρίχνει νερό στον μύλο της συμμορίας του Μαξίμου. Τον κ. Γεωργιάδη ενόχλησε πολύ και η δήλωση του κ. Μητσοτάκη (συνέντευξη στο Open) ότι ουδείς είναι προκαταβολικά αθώος. Την εισέπραξε ως αιχμή (με το δίκιο του) που τον αφορά. Αυτός, όπως έχει δηλώσει, βάζει το χέρι του στη φωτιά και για τους δέκα πολιτικούς, ο αρχηγός του όμως δεν το βάζει, ίσως γιατί ξέρει κάτι παραπάνω, ίσως γιατί φοβάται ότι κάτι ενοχλητικό για το κόμμα του θα προκύψει από την έρευνα που κάνουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς και φυλάει τα νώτα του για να μην εκτεθεί.
Το ερώτημα είναι αν μπορεί να πάει ο κ. Μητσοτάκης στις κάλπες με το θέμα Γεωργιάδη να σέρνεται και να του προκαλεί προβλήματα ή, ακόμη χειρότερα, αν τον «παίρνει» στην παρούσα φάση να διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις του με τον αντιπρόεδρο, αν βεβαίως έχει καταλήξει στην εκτίμηση ότι η συνύπαρξή τους βλάπτει το κόμμα. Το διαζύγιο πάντως δεν θα είναι βελούδινο.
Ο Αδ. Γεωργιάδης θα αντιδράσει δυναμικά και λόγω εκρηκτικού χαρακτήρα -δεν είναι από τους ανθρώπους που πηγαίνουν πάσο μέχρι να πάρουν καλύτερο φύλλο στο παιχνίδι- και γιατί νιώθει ισχυρός εσωκομματικά και πολιτικά. Η δική του λογική είναι η δεσπόζουσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτός δίνει τον τόνο στη δημόσια συζήτηση για λογαριασμό της Ν.Δ., αυτός ξημεροβραδιάζεται στα τηλεοπτικά παράθυρα, τη δική του ρητορική εναντίον του Τσίπρα έχει υιοθετήσει πλήρως ο κ. Μητσοτάκης κι ας κατηγορεί ο πρόεδρος της Ν.Δ τον πρωθυπουργό ότι δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα με την τακτική πόλωσης που ακολουθεί, οι δικές του απόψεις σε πολλά ζητήματα έχουν γίνει σημαία της Νέας Δημοκρατίας, με βασικότερο όλων το Μακεδονικό.
Να δεχτεί ο κ. Γεωργιάδης να κάνει πίσω μέχρι τις εκλογές και να φύγει από το προσκήνιο το θεωρώ απίθανο. Δεν μπορεί να ζήσει μακριά από τη δημοσιότητα. Να αποτολμήσει ο κ. Μητσοτάκης να συγκρουστεί με τη λογική της δεξιάς πτέρυγάς του εφ’ όλης της ύλης και ενώ είμαστε σε προεκλογική περίοδο δεν θα είναι φρόνιμο, γιατί θα σύρει το κόμμα του στον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας, χώρια που θα πρέπει να εξηγήσει στο ακροατήριό του γιατί μέχρι τώρα συμφωνούσε, έστω εκών-άκων.
Δύσκολα πράγματα. Οι ηγέτες έχουν δύο τρόπους για να εξασφαλίσουν εσωκομματική ηρεμία: είτε δείχνοντας πυγμή απέναντι στους διαφωνούντες (διαγραφές, καθαιρέσεις, αποκλεισμοί), είτε πριμοδοτώντας τις δημοκρατικές διαδικασίες ώστε να πετύχουν συνθέσεις όπου οι πλειοψηφίες θα σέβονται τις μειοψηφίες και οι μειοψηφίες δεν θα σαμποτάρουν τις αποφάσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Τώρα είναι υποχρεωμένος να κοιμηθεί όπως έστρωσε.

- το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την ΕφΣυν