ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Οι συνταξιούχοι της ΕΣΠΗΤ και ο ΕΔΟΕΑΠ


Ανακοίνωση της Επιτροπής Συνταξιούχων της ΕΣΠΗΤ:
Συνάδελφοι, όπως γνωρίζετε με τον νόμο Ν. 4498 – ΦΕΚ 172/16-11-2017 έχουν υπαχθεί οι εν ενεργεία συνάδελφοι στον ΕΔΟΕΑΠ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επικουρικό. Αν και δεν έχει διευθετηθεί ακόμη η υπαγωγή σας στον ΕΔΟΕΑΠ (και ενώ μέχρι τον Μάιο θα αποφασιστεί από Όργανο της ΕΕ αν ο ΕΔΟΕΑΠ είναι επαγγελματικό ταμείο ή όχι), με το νέο νομοσχέδιο έχει δημιουργηθεί μια αδικία σε βάρος των συνταξιούχων: Έχουμε εξαιρεθεί -οι συνταξιούχοι της Β’ Διεύθυνσης του ΕΤΑΠ ΜΜΕ- από τις ιατροφαρμακευτικές.. παροχές του ΕΔΟΕΑΠ.
Έχουμε χωριστεί δηλαδή από τους εργαζόμενους και έτσι διαφορετικές ιατροφαρμακευτικές παροχές θα έχετε εσείς (οι εν ενεργεία) και διαφορετικές εμείς οι συνταξιούχοι.
Επειδή θεωρούμε άδικο και αντισυνταγματικό αυτόν το διαχωρισμό, με την αρωγή του ΔΣ της Ένωσής μας έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό (Τ. Πετρόπουλο).
Σας παρακαλούμε θερμά να μας συμπαρασταθείτε σε αυτό τον δίκαιο αγώνα μας.
Επιτροπή συνταξιούχων ΕΣΠΗΤ
Αθηνά Μοςς             
Καίτη Χόρτη            
Λιάνα Ελευθερουδάκη
Μάντα Κουρή          
Μαρία Αντωνιάδου 
Νίκη Τσιλιγκίρογλου 


Ακολουθεί το υπόμνημα που θα καταθέσουν τη Δευτέρα 2.4.2018 στο Υπουργείο

2.4.2018
Προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Αρμόδιος υφυπουργός: Αναστάσιος Πετρόπουλος
Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Στέλλα Βρακά
Κοινοποίηση:  υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου
Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΣΘΕΕ, ΕΔΟΕΑΠ, ΕΤΕΑΕΠ
Θέμα: Ενημερωτικό υπόμνημα της επιτροπής συνταξιούχων της ΕΣΠΗΤ, που αφορά το αίτημα συνάντησης του ΔΣ της ΕΣΠΗΤ προς το Υπουργείο με αριθμό πρωτοκόλλου  530/19/3/18
Αξιότιμοι,
κύριε υφυπουργέ κ. Πετρόπουλε,
και γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Βρακά,
με τα άρθρα 20-26 του Ν. 4498 - ΦΕΚ 172/16-11-2017, τροποποιήσατε το καθεστώς που διέπει τα ΝΠΙΔ ασφάλισης για τους κλάδους υγείας - επικούρησης  - πρόνοιας ΕΔΟΕΑΠ και για τους κλάδους επικούρησης - πρόνοιας ΤΕΑΣ και ΕΤΑΣ.

Οι διατάξεις προβλέπουν σε αυτά και την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΥΠΑΓΩΓΗ των εργαζομένων στα ΜΜΕ, που μέχρι πρότινος κατέβαλαν εισφορές για τον μεν κλάδο Υγείας στον ΕΟΠΥΥ, και για τους δε κλάδους Επικούρησης και Πρόνοιας στο ΕΤΕΑΕΠ.

Ως συνταξιούχοι της Β’ Διεύθυνσης/ΤΑΙΣΥΤ  του πρώην ΕΤΑΠ ΜΜΕ, όχι μόνο εξαιρούμαστε από τις παροχές Υγείας του ΕΔΟΕΑΠ -εν αντιθέσει με τους εν ενεργεία συναδέλφους μας, που υποχρεωτικά μεταφέρονται στα ΝΠΙΔ του κλάδου-, αλλά και ως συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΕΠ πλέον, αποστερούμεθα των εισφορών τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα συνολικά έσοδα του ΕΤΕΑΕΠ και τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει στον ετήσιο επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεών μας.

Όπως ρητά αναφέρεται στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευσε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις: «Από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προκαλείται μείωση εσόδων (από ασφαλιστικές εισφορές) του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας από τη μεταφορά ασφαλισμένων τους στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ».          

Ευλόγως, αναρωτιόμαστε ως ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΙ συνταξιούχοι του κλάδου των ΜΜΕ πώς θα αναπληρωθεί η απώλεια εσόδων του ΕΤΕΑΕΠ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ύψος των επικουρικών μας συντάξεων, αλλά, και γιατί κρατά τα «βάρη» μας, ως κλάδος Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ και δεν εντασσόμαστε (αποδίδοντας τις αναλογούσες εισφορές του Κλάδου Υγείας, όπως ακριβώς και οι εν ενεργεία συνάδελφοί μας), στις παροχές Υγείας του ΕΔΟΕΑΠ.

Το ΔΣ της ΕΣΠΗΤ με ευαισθησία απέναντι στο θέμα μας ζήτησε ήδη (αρ πρωτ. 530/19/3/18) συνάντηση μαζί σας, ως των πλέον αρμοδίων, για την επίλυση της υφιστάμενης ανισότητας (που διαιωνίζει ανισότητες πολλών ετών στον κλάδο των δημοσιογράφων των ΜΜΕ), έχοντας ως αίτημα, που θεωρούμε ότι μπορεί να επιλυθεί επ’ ωφελεία όλων, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
Την υπαγωγή και ημών, των συνταξιούχων της Β’ Διεύθυνσης/πρώην ΤΑΙΣΥΤ, του πρώην ΕΤΑΠ ΜΜΕ στις παροχές υγείας του ΕΔΟΕΑΠ, με την καταβολή των αναλογουσών εισφορών μας (6%).


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Β’ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΤΑΠ ΜΜΕ (πρώην ΤΑΙΣΥΤ) - ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ