ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Προσωρινό «φρένο» στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ


Η Βρετανική δικαιοσύνη (High Court) αποφάσισε ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έχει δικαίωμα να υποβάλει για τελευταία φορά προσφυγή κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου διώκεται για μια μαζική διαρροή εγγράφων βάσει ενός νόμου του 1917 για κατασκοπεία.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο Ασάνζ μπορεί να συνεχίσει την προσφυγή κατά της έκδοσής του σε νέα πλήρη ακροαματική συνδρίαση, εκτός αν οι Ηνωμένες Πολιτείες παράσχουν «ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις» για το αν μπορεί να επικαλεσθεί την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ και για το αν ενδέχεται να απειληθεί με τη θανατική ποινή.
Η αμερικανική δικαιοσύνη διώκει τον Τζούλιαν Ασάνζ επειδή δημοσίευσε από το 2010 περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα για τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Ο ιδρυτής του WikiLeaks κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης 175 ετών σε αυτήν την υπόθεση που έχει αναχθεί σε σύμβολο των απειλών σε βάρος της ελευθερίας του Τύπου.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οικείοι του Τζούλιαν Ασάνζ, που κρατείται εδώ και πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς στο Λονδίνο, προειδοποιούν για την επιδείνωση της υγείας του.

ΜέΡΑ25: Συνεχίζεται ο Γολγοθάς του Ασάνζ - Δίπλα του μέχρι την τελική νίκη

Το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Το μεσημέρι της Τρίτης 26 Μαρτίου ανακοινώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου η απόφαση της δίκης για τη ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ. Το Δικαστήριο έδωσε παράταση στο μαρτύριο του Ασάνζ, δικαιώνοντας τις αμφιβολίες εκατομμυρίων που προειδοποιούν για την απειλή θανάτου αν εκδοθεί στις ΗΠΑ, ζητώντας περισσότερες διαβεβαιώσεις ότι δε θα απειληθεί η ζωή του Ασάνζ. Η πολυαναμενόμενη απόφαση επιφύλαξε και μια ευχάριστη πρώτη νίκη αφού δίνει τη δυνατότητα στον Τζούλιαν Ασάνζ για μια εκ νέου πλήρη ακροαματική διαδικασία.

Ο δημοσιογράφος και συνιδρυτής των WikiLeaks αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες και κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης 175 ετών, εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ. Η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε δίκη-σύμβολο για την ελευθερία του Τύπου, ύστερα από τις αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων που συνδέουν τις ΗΠΑ με εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Έξω από το Δικαστήριο της Βρετανίας και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, συγκεντρώθηκε αλληλέγγυος κόσμος που ζητά δικαιοσύνη για τον Ασανζ. Στην Αθήνα έξω από την Βρετανική Πρεσβεία πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, ύστερα από κάλεσμα του ΜέΡΑ25, με αίτημα τη μη έκδοση του Τζούλιαν Ασανζ στις ΗΠΑ. Οι διαδηλωτές προχώρησαν σε ανάρτηση πανό και μοίρασμα ενημερωτικού υλικού, ενώ στο σημείο υπήρχαν και αστυνομικές δυνάμεις της ΟΔΟΣ. Όπως επισημάνθηκε αντίστοιχα καλέσματα θα επαναληφθούν και το επόμενο διάστημα, μόλις ξεκινήσει η νέα ακρόαση του Ασανζ.

Η απόφαση του Δικαστηρίου παρατείνει τη φυλάκιση του Ασάνζ και την σωματική και ψυχολογική εξόντωσή του, ενώ η οικογένειά του προειδοποιεί πως αν ο Ασάνζ εκδοθεί στις ΗΠΑ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αυτοκτονήσει. Ως ΜέΡΑ25 επαναλαμβάνουμε πως αυτή είναι η πιο σημαντική υπόθεση ελευθερίας του Τύπου. Όχι μόνο γιατί ο Ασάνζ είναι σύντροφός μας και συνιδρυτής του DiEM25, αλλά γιατί είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα του. Αν ο Ασάνζ εκδοθεί στις ΗΠΑ το Δικαστήριο της Μ. Βρετανίας θα έχει αποδεχτεί πως η ελεύθερη δημοσιογραφία ισοδυναμεί.. με κατασκοπεία. Και αυτό θα σημάνει ακόμα πιο μαύρες μέρες για τους δημοσιογράφους και για τη δημοκρατία παγκοσμίως.

Η φυλάκιση ενός δημοσιογράφου που αποκαλύπτει αληθινές πληροφορίες δεν είναι ποτέ δικαιολογημένη.
Ελευθερώστε τον Ασάνζ - Δικαιοσύνη για τον Τζούλιαν».