ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Ο άχαρος ρόλος της Σίας Κοσιώνη


Η χθεσινή εκλογική βραδιά ήταν ένα βατερλό όχι μόνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και για τον ΣΚΑΪ. Βατερλό που ξεκίνησε από το πρωί, όλο το 24ωρο, με την απουσία των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ από τα πάνελ. Ως γνωστόν από τον ΣΥΡΙΖΑ κήρυξαν (24ωρο;) εμπάργκο εναντίον του σταθμού λόγων των ομοφοβικών «αστείων» του Γιώργου Αυτιά.

Τα χειρότερα βέβαια ήρθαν το βράδυ, όταν ξεκίνησαν να φτάνουν τα μαντάτα της κάλπης. Ο εκνευρισμός από τους βουλευτές και τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας στο πάνελ ήταν έκδηλος. Σκεφτείτε ότι ο πάντοτε πράος Αλέξης Παπαχελάς έφτασε στο σημείο, αυτός ο ίδιος, να ζητήσει από τον Αδωνι Γεωργιάδη να ηρεμήσει και να σταματήσει να κραυγάζει.

Το θέμα ωστόσο υπήρχε με την Σία Κοσιώνη. Την παρουσιάστρια της βραδιάς. Ο ρόλος της ήταν άχαρος χθες από τη στιγμή που στο επίκεντρο βρισκόταν ο Κώστας Μπακογιάννης. Τι δεν καταλαβαίνει αλήθεια; Δεν καταλαβαίνει ότι για λόγους δεοντολογίας αλλά και αυτοπροστασίας θα έπρεπε να απέχει, έστω από αυτές τις δύο εκλογικές βραδιές; 
Κάποιοι το πάνε ακόμα πιο πέρα και υποστηρίζουν ότι δεν μπορείς να παραμένεις βασική παρουσιάστρια σε ένα μεγάλο, πανελλαδικό, κανάλι όταν ο σύζυγός σου συμμετέχει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Στο εξωτερικό σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι δημοσιογράφοι άλλαξαν τομέα, άλλαξαν ρεπορτάζ, ώστε να μην υπάρχει κάποιο κώλυμα.

Αλλά ας μην το τραβήξουμε τόσο, υπάρχει άλλωστε και η άποψη της αυτοτελούς επαγγελματικής πορείας ενός ανθρώπου που δεν ακυρώνεται από το επάγγελμα του ή της συζύγου. Και η Σία Κοσιώνη υπήρχε πολύ πριν τον Μπακογιάννη. Ας μείνουμε λοιπόν μόνο στις εκλογικές βραδιές. Μου κάνει εντύπωση που η Σία Κοσιώνη δεν αντιλήφθηκε ότι έπρεπε να απέχει. Να εξηγούσε το αυτονόητο και να απείχε.

Δεν το έκανε. Και τώρα έχει γίνει στόχος ειρωνικών σχολίων στα social media. Πάρα πολλά αστεία memes για το πρόσωπό της. Ψάχνουν όλοι να βρουν διάφορα ενσταντανέ στα οποία φαίνεται θυμωμένη ή σκυθρωπή και κάνουν πάρτι. Ενσταντανέ βέβαια που θα υπήρχαν ακόμα και αν είχε νικήσει ο Κώστας Μπακογιάννης. Είναι εύκολο μέσα σε μία πολύωρη εκπομπή να βρεις όσες «φάτσες» θέλεις, χαρούμενες, στενοχωρημένες, ξεκαρδιστικές, οργισμένες κ.ο.κ.

Έχουμε καταπατήσει κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Βλέπεις δημοσιογράφους να κάνουν εκπομπές και ταυτόχρονα να είναι σε γραφεία τύπου υπουργών. Ή και δημάρχων. Ή να γίνονται μετακλητοί σε υπηρεσίες του Δημοσίου. Και μιλάω για όλες τις πλευρές, έτσι; Δεν σας φαίνεται κι εσάς προβληματικό να είσαι πολιτικός συντάκτης και ταυτόχρονα να είσαι μέλος ενός κόμματος και να ψηφίζεις στις εσωκομματικές εκλογές;

Οι παλιότεροι θα ξέρουν καλύτερα εννοείται, αλλά δεν νομίζω ότι στις παλιές εφημερίδες θα επιτρεπόταν σε ένα συντάκτη να ήταν ταυτόχρονα και σε γραφεία Τύπου. Θα ήταν αδιανόητο και ως σκέψη. Τώρα κάποιοι πάνε να μας το περάσουν ως φυσιολογικό.

Κάπως έτσι λοιπόν βρέθηκε και η Σία Κοσιώνη να παινεύει στον αέρα του ΣΚΑΪ τον πολιτικό πολιτισμό του Κώστα Μπακογιάννη.

Δημήτρης Κανελλόπουλος /ΕφΣυν