ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Επιμένουν για κοινό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ


Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ρίξει το «τείχος» μεταξύ των δύο κομμάτων;

Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε χθες το βράδυ την πάσα και ο Χρήστος Σπίρτζης πήγε ένα βήμα παραπέρα το θέμα της συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων εκτιμώντας πως «ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσουν κοινό μέτωπο» καλώντας να ξεκινήσει διάλογος και συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων «ακόμη για κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές».

Το φιτίλι άναψε το βράδυ της Κυριακής ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά την επικράτηση του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων. Στη δήλωση του στις κάμερες προέταξε τη δυνατότητα ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Παπανδρέου μιλά για συνεργασία κάτι που επισήμως στην Χαριλάου Τρικούπη δεν γίνεται.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Σπίρτζης στον απόηχο του αποτελέσματος του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν δίστασε να μιλήσει (ΣΚΑΪ) για ένα «πρώτο βήμα για τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας προοδευτικής κατεύθυνσης» προτείνοντας ενιαίο ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές λέγοντας πως «ήρθε το πλήρωμα του χρόνου» ώστε τα δύο κόμματα «να αποκτήσουν κοινό μέτωπο, να βρουν την ελάχιστη πολιτική συμφωνία που θα τους επιτρέψει τη συμπόρευση».

Το έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που δεν προχώρησε σε μια συνεργασία από τον α’ γύρο των εκλογών εκτιμώντας πως τα αποτελέσματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά».

Ερωτηθείς για το ποιος θα ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας, καθώς σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη ηγούνται δύο νέα πρόσωπα, απάντησε ότι υπάρχουν πολλές διαδικασίες, όπως να επιλεγεί ύστερα από ένα κοινό συνέδριο ή από πολιτική συμφωνία.

«Δεν μπορεί να αναλώνονται τα δύο κόμματα στο ποιος θα απορροφήσει τον άλλον και η συντηρητική παράταξη να αλωνίζει», υπογράμμισε ο Χρ. Σπίρτζης.

Για συνεργασία «με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με άλλους χώρους, συλλογικότητες, προσωπικότητες που απογοητευμένοι ιδιωτεύουν» είχε μιλήσει (Παραπολιτικά 90,1) ο Χρ. Σπίρτζης και πριν από μια εβδομάδα

«Αξίζει τον κόπο το κόμμα της Αριστεράς και το κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας να μπουν σε άλλες διαδικασίες προκειμένου ακόμα και να ενοποιηθούν, ακόμα και να έχουν κοινή κάθοδο στις εκλογές σαν ένα κόμμα. Αυτό το λέω και για τις ευρωεκλογές και για τις εκλογές. Το ποιο πρόσωπο μπορεί να ηγηθεί, αυτό προκύπτει από μια πολιτική διαδικασία και από μια εκλογική διαδικασία στη συνέχεια», έλεγε τότε.

Από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής απέρριψαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως οι δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου επανέφεραν το θέμα στο προσκήνιο.