ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Στους 15 οι νεκροί από τις πλημμύρες, ανυπολόγιστη η καταστροφή


Δύο ακόμα σοροί αγνοούμενων εντοπίστηκαν στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας. Πρόκειται για μια ηλικιωμένη 85χρονη και τον 65χρονο γιο της που δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι στην περιοχή. Eπίσης η σορός ενός άνδρα που εντοπίστηκε αργά το μεσημέρι της Κυριακής (10/9) από άνδρες του Λιμενικού στον Παγασητικό Κόλπο ταυτοποιήθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει στον 42χρονο πατέρα, ο οποίος ήταν ο πρώτος που δηλώθηκε αγνοούμενος μετά το ξέσπασμα της φονικής κακοκαιρίας.
Ετσι ο τραγικός απολογισμός ανεβαίνει και οι νεκροί αυτήν την ώρα είναι 15. Νωρίτερα εντοπίστηκε ανάμεσα στα χωριά Πέτρινο και Άγιος Δημήτριος στην Καρδίτσα, νεκρός ένας 58χρονος που είχε δηλωθεί χθες ως αγνοούμενος στην περιοχή. Τον εντόπισε drone ανάμεσα στους δύο οικισμούς.
Οι αγνοούμενοι σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση είναι πλέον 3. Από 5-09-2023, αγνοείται ένας 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Βόλου και από 7-09-2023 αγνοούνται δύο Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί και οι προσπάθειες προσέγγισης των χωριών της Καρδίτσας και των Τρικάλων που βρίσκονται βυθισμένα στα νερά. Συνεργεία του στρατού μεταφέρουν νερό, τρόφιμα και εφόδια στα αποκλεισμένα χωριά, ενώ στο 1ο δημοτικό σχολείο της Καρδίτσας μεταφέρονται οι απεγκλωβισμένοι.
Η στάθμη του Πηνειού απειλεί όλες τις παραποτάμιες περιοχές και οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Έχουν σταλεί μηνύματα ετοιμότητας για πλημμυρικά φαινόμενα στους κατοίκους όλων των χωριών μέχρι το σημείο που το ποτάμι εκβάλλει στη θάλασσα και στα χωριά της κοιλάδας των Τεμπών.
Στη Λάρισα, τα νερά του Πηνειού έχουν βουλιάξει στα λασπόνερα τις συνοικίες του Αγίου Θωμά, του Ιπποκράτη, της Νέας Σμύρνης και τις νέες εργατικές κατοικίες στην Γιάννουλη, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των κατοίκων. 
Η αστυνομία έχει εκκενώσει το χωριό Ελευθέριος, ενώ η Λάρισα είναι αποκλεισμένη οδικώς και σιδηροδρομικώς λόγω της αυξημένης ροής υδάτων που πλημμύρισαν δρόμους και γραμμές του ΟΣΕ. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως η συμμετοχή των εθελοντών για την προστασία και τη βοήθεια των συνανθρώπων τους είναι μαζική.
Στον Βόλο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Η πόλη είναι χωρίς νερό για 6η μέρα, ενώ η παροχή νερού, το οποίο δεν είναι πόσιμο, γίνεται εκ περιτροπής και για ελάχιστο χρόνο.