ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Ο ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας


Την Κυριακή το βράδυ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει εκλέξει νέα ηγεσία. Οι διεκδικητές είναι δύο, η Εφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης. Νικητής θα είναι μόνο ένας. Το αν οι νικητές θα είναι περισσότεροι και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα φανεί στην πορεία.

Όλοι θα κληθούν να αποδείξουν ότι τα όσα λένε εδώ και μέρες στις περιοδείες, τις δημόσιες παρεμβάσεις, τις συνεντεύξεις περί ενότητας βασίζονται σε συγκεκριμένα δεδομένα. Η Έφη Αχτσιόγλου είπε κάτι πολύ συγκεκριμένο σε συνέντευξή της χθες. «Ενότητα θα υπάρξει με δύο βασικές προϋποθέσεις: τη συμφωνία πάνω στο πολιτικό πλαίσιο και το ότι θα σταματήσουν οι ανθρωποφαγικές συκοφαντικές επιθέσεις».

Ας υποθέσουμε ότι το δεύτερο είναι πιο εύκολο από το πρώτο να συμβεί. Σε καμία περίπτωση δεν το υποτιμούμε. Δυστυχώς το προηγούμενο διάστημα γίναμε μάρτυρες απίστευτων επιθέσεων που λάμβαναν χώρα κατά κύριο λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι στις οργανώσεις μελών του κόμματος, που στο συντριπτικό ποσοστό τους είναι ανενεργές. Είδαμε να εξαπολύονται χωρίς αιδώ fake news, ανυπόστατες κατηγορίες, προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, που μόνο με το ήθος της Αριστεράς δεν συνάδουν.

Λέγοντας Αριστερά, ερχόμαστε στην πρώτη προϋπόθεση, αυτή του πολιτικού πλαισίου. Μοιραία ανοίγει η συζήτηση για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας, για το ιδεολογικό του στίγμα. Θα είναι ένα αριστερό, δημοκρατικό, προοδευτικό κόμμα, όπως το είχε οριοθετήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ή κάτι εντελώς νέο;

Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στις 29 Ιουνίου στο Ζάππειο, είχε πει ότι μετά τις πρόσφατες εκλογές έκλεισε ένας «μεγάλος ιστορικός κύκλος» για το κόμμα και τόνισε την ανάγκη «να εφεύρουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορέσει με σεμνότητα και ανοιχτά μάτια να διαβάσει τις νέες αντιθέσεις και τα νέα ρεύματα της κοινωνίας, τις νέες προκλήσεις της εποχής, και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες εκείνων που θέλει και έχει ταχθεί να εκπροσωπεί».

Οι δύο υποψήφιοι της αυριανής κάλπης έχουν καθένας το δικό του όραμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για ένα κόμμα μελών και δομών, για μεθοδικότητα, γνώση και σωστή λειτουργία. Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για το «ελληνικό όνειρο», για μια σύγχρονη Αριστερά, προσθέτοντας τον όρο ανασυγκρότηση. Η τελική απόφαση ανήκει πλέον στα μέλη του κόμματος.

ΕΦ.ΣΥΝ. / Αποψη