ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Αγανάκτηση για κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση. Και λοιπόν;


Η αλήθεια είναι, ότι είχε δίκιο ο πρωθυπουργός.
Η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι μια ευκαιρία για να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος.Όχι από μόνη της, όμως, πρέπει να βάλουμε κι εμείς το χεράκι μας.
Συν Αθηνά και χείρα κίνει ρε βλάχο, γράμματα δεν έμαθες, σχολείο δεν πήγες;

Από μόνο του το κλίμα θα κάνει δουλίτσα, αλλά είναι ανάγκη να βοηθήσουμε κι εμείς. Να κάψουμε, να φράξουμε, να ισοπεδώσουμε, να μην αφήσουμε λίθον επί λίθου. Κι όταν, επιτέλους, τα καταφέρουμε, μπορεί να αφιχθεί ο τουρίστας να απολαύσει ένα εξαιρετικά σπάνιο φυσικό φαινόμενο:
Το απέραντο γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας, να έχει μεταμορφωθεί σε ένα απέραντο σκατί!

Βλέπε τη Λίμνη της Ευβοίας, όπου τα νερά πήραν μια άκρως γοητευτική απόχρωση με τόσο λάσπη που κατέβηκε από το βουνό και κατέληξε στο γιαλό.
Τι δηλαδή; Δεν θα έρθει ο τουρίστας να φωτογραφηθεί σέλφι, με τέτοια πανδαισία στην πλάτη του; Δεν θα ποστάρει στο ίνσταγκραμ, στο φέηζμπο, στην τουίτα, να βλέπει ο κόσμος όλος και να θαυμάζει τα έργα της κυβέρνησης και της περιφέρειας; Δεν θα αναστατωθούν στα πέρατα της οικουμένης, δεν θα ετοιμάσουν βαλίτσες, δεν θα πλημμυρίσουν (σόρυ…) το Ελ. Βενιζέλος οι τουρίστες; Τέτοιο αντβέντσιουρ, που θα το ξαναβρούν τα χάπατα; Κι αν τύχει και παρασύρει κανέναν ή καμιά το ρέμα, εκεί να δεις πάρτυ:
Οι προβολείς της υφηλίου θα στραφούν επάνω μας!

Κι όμως, αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες, οι ψηφοφόροι της Ελλάδος τα βλέπουν αυτά και δεν τα εκτιμούν. Πράγμα το οποίο μας δείχνει και η έρευνα της Opinion Poll για το κανάλι Action 24, με την κυβέρνηση να αποκομίζει μόλις ένα 29,5 % θετικής γνώμης για το έργο της:
Το 5,6 % δηλώνει πολύ ικανοποιημένο και το 23,9 % αρκετά ικανοποιημένο.
Την ίδια ώρα, το 32,4 % καταγράφεται ως λίγο ικανοποιημένο και το 37,2 % ως καθόλου ικανοποιημένο. Νούμερα όχι και τόσο ελάχιστα, που αποκαλύπτουν μια πρωτοφανή φθορά, μετά από τρία μηνάκια διακυβέρνησης…

Συμβαίνουν αυτά όταν το παραμύθι περί «πρωτοφανών φυσικών φαινομένων» το τρώει ένα τοσοδούλικο 20,7 %. Με τις ευθύνες να αποδίδονται βασικά σε κυβέρνηση (34 %), στο κράτος και στις παθογένειές του (23,5 %, εδώ έπιασε το δούλεμα…) και στην τοπική αυτοδιοίκηση (15 %).

Τα ίδια και στην ικανοποίηση από τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης για τις καταστροφές και τη στήριξη των πληγέντων:
6,1 % είναι πολύ ικανοποιημένοι
19,4 είναι αρκετά ικανοποιημένοι
23,8 % λίγο ικανοποιημένοι και
47,9 % καθόλου ικανοποιημένοι.

Μαύρα τα μαντάτα για τη Σερενάτα, αλλά θα εκφρασθούν σε πολιτικό επίπεδο στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές;

«Πόσο σας επηρεάζουν τα τελευταία γεγονότα, στην απόφαση για το ποιόν θα ψηφίσετε στις αυτοδιοικητικές εκλογές;», ρωτάει η έρευνα.
Οι απαντήσεις:
27,9 % απαντάει «καθόλου»
13,3 % απαντάει «λίγο»
23,2 % απαντάει «αρκετά» και
33,7 % απαντάει «πολύ».

Ως εκ τούτου; Ως εκ τούτου, νομίζω ότι σε κάποια μέρη θα δούμε μιας μορφής τιμωρητική ψήφο στον πρώτο γύρο, αλλά δεν το δένω κιόλας πως θα πέσει καταιγίδα αποδοκιμασίας. Και όταν έρθει η ώρα της δεύτερης και αποφασιστικής κάλπης, διόλου σίγουρος δεν είμαι ότι δεν θα ξαναγυρίσουν τα πρόβατα στο γαλάζιο μαντρί. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να παλαντζάρει και το ΠΑΣΟΚ να χασμουριέται (γλυκά το λέω…), έχω την εντύπωση ότι δεν θα αλλάξει χρώμα και τόσο εύκολα ο χάρτης.

Χρήστος Ξανθάκης
Voices / Newpost (28.9.2023)