ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Ο παράδεισος έγινε κόλαση: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες άστεγοι στη Χαβάη


Θρήνος πάνω στα αποκαΐδια για κατοίκους και επισκέπτες της Χαβάης, η οποία πλήττεται από σφοδρότατες πυρκαγιές που κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Τα πύρινα μέτωπα έχουν, πλέον, τεθεί υπό μερικό έλεγχο, όμως οι φλόγες μετέτρεψαν σε κόλαση έναν επίγειο παράδεισο με το θέρετρο Λαχάινα του νησιού Μάουι να έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.
Ο τελευταίος απολογισμός των αρχών κάνει λόγο για 53 νεκρούς, με τον κυβερνήτη Τζος Γκριν να αναφέρει ότι ο κατάλογος των θυμάτων θα μεγαλώσει κατά πολύ.
«Καθώς οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται, 17 επιπλέον θάνατοι επιβεβαιώθηκαν σήμερα εν μέσω της ενεργής πυρκαγιάς στη Λαχάινα. Αυτό αυξάνει τον απολογισμό των θυμάτων στους 53 νεκρούς», τόνισαν οι αρχές της κομητείας Μάουι στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Τουλάχιστον τρεις μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν ταυτόχρονα στο Μάουι το βράδυ της Τρίτης, αποκόπτοντας το δυτικό τμήμα της νήσου και την ιστορική πόλη Λαχάινα, όπου τουλάχιστον 271 κτίσματα καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.
Υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που υπέστησαν εγκαύματα, εισέπνευσαν καπνό και υπέστησαν άλλους τραυματισμούς. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παραμένει σε εξέλιξη και χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν εσπευσμένα το νησί, είτε πήγαν σε καταφύγια ή έφυγαν από αυτό.
«Θα χρειαστεί να στεγάσουμε χιλιάδες ανθρώπους», εξήγησε ο Τζος Γκριν, υπογραμμίζοντας πως σε αυτό το αρχικό στάδιο οι αρχές επιδιώκουν να κλείσουν κάπου «2.000 δωμάτια» για να καλύψουν τις ανάγκες, επικοινωνώντας με ξενοδοχεία στα νησιά.
Κάλεσε εξάλλου όσους πολίτες έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πυροπαθείς να δείξουν γενναιοδωρία.