ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Πολλαπλά εκτεθειμένη η κυβέρνηση, την είχαν προειδοποιήσει αλλά αδιαφόρησε


Εισαγγελική παρέμβαση για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη από ακροδεξιούς χούλιγκαν

Οι αποκαλύψεις ότι οι αρμόδιες αρχές ήξεραν για την κάθοδο των ακροδεξιών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Αθήνα, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να τους αποτρέψουν, δεν έχουν τελειωμό.Την ώρα που ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. καρατομεί επτά αξιωματικούς της Αστυνομίας και της Τροχαίας, και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διατάσσει έρευνα για τη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ, τα στοιχεία είναι συντριπτικά:
1. Αδιαβάθμητο έγγραφο-ντοκουμέντο που φέρνει στο φως ο ενημερωτικός ιστότοπος iEidiseis.gr η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρους είχε ενημερωθεί ήδη από τις 6 Αυγούστου ότι τουλάχιστον 100 Κροάτες χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ θα φθάσουν στην Αθήνα για τον αγώνα με την ΑΕΚ σε συνεννόηση με οπαδούς του Παναθηναϊκού. Μάλιστα, γνώριζαν ότι θα φιλοξενηθούν από οπαδούς του ΠΑΟ.
Επίσης, σημειώνεται ότι υπάρχει και η πληροφορία ότι στην Ελευσίνα, ενώ το κομβόι των ακροδεξιών χούλιγκαν ήταν σε διακριτική παρακολούθηση, οι αστυνομικοί τους έχασαν, με αποτέλεσμα να πετύχουν τον σκοπό τους, να φτάσουν στο γήπεδο της ΑΕΚ και να έχουμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.
2. Άλλο έγγραφο, το οποίο έφερε στο φως ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, δείχνει ότι η αστυνομία του Μαυροβουνίου, ώρες πριν από την είσοδο των Κροατών χούλιγκαν σε ελληνικό έδαφος είχε ενημερώσει την ελληνική αστυνομία. Στο έγγραφο της Αστυνομίας του Μαυροβουνίου αναφέρεται ότι κομβόι, «πιθανώς επικίνδυνων οπαδών» από την Κροατία πέρασε τα σύνορα της χώρας και φαίνεται να κατευθύνεται στην Αθήνα, λόγω του αγώνα της Ντιναμό με την ΑΕΚ.
3. Επίσης, σύμφωνα με το documentonews.gr, η Ελληνική Αστυνομία είχε ενημερωθεί και από τη Europol σχετικά με την έλευση Κροατών χούλιγκαν τις τελευταίες μέρες. Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, η ενημέρωση από τη Europol προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ ήταν αναλυτική και περιείχε λεπτομέρειες για την έλευση των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, παρά το γεγονός ότι η UEFA είχε απαγορεύσει τη μετακίνηση οπαδών.
4. Τέλος, και η ΑΕΚ καταγγέλλει ότι στην απογευματινή σύσκεψη της Δευτέρας, αν και δεν είχε πληροφόρηση, «από ένστικτο είχε προειδοποιήσει την ΕΛ.ΑΣ ότι αναμένονταν να υπάρξουν επεισόδια από Κροάτες και Έλληνες συνεργούς τους, κάτι που αγνοήθηκε πλήρως».
 
Άδειασμα της ΕΛ.ΑΣ. και από τη ΣΤΑΣΥ: Ενημερώσαμε...

Και οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος. Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΣΤΑΣΥ, καθώς οι Κροάτες χούλιγκαν μετακινήθηκαν με τον τη γραμμή 1 του μετρό (ηλεκτρικός). Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:
«Αναφορικά με την παρουσία ομάδας ατόμων το βράδυ της Δευτέρας 07/08/2023 στη Γραμμή 1 του Μετρό, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Πολυπληθής ομάδα ατόμων εισήλθε στον σταθμό της Γραμμής 1 του Μετρό “Ειρήνη” και έγινε άμεσα αντιληπτή από τον σταθμάρχη. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες υπηρεσιακές διαδικασίες, ο σταθμάρχης ενημέρωσε τον συντονιστή δικτύου και τον ελεγκτή ασφάλειας της ΣΤΑ.ΣΥ για την παρουσία των ατόμων στον σταθμό και την επιβίβασή τους σε συρμό με κατεύθυνση τον Πειραιά. Η πληροφορία διαβιβάστηκε άμεσα στον συντονιστή του σχεδίου “Αριάδνη” της ΕΛ.ΑΣ. Τα άτομα αποβιβάστηκαν στον σταθμό “Περισσός”».
Όλα αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Ελληνική Αστυνομία -κατά συνέπεια και το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- γνώριζαν για τη μετακίνηση των επικίνδυνων οπαδών της κροατικής ομάδας, αλλά η αδιαφόρησαν. Και μάλιστα με εγκληματικό τρόπο, καθώς οι εξελίξεις τους πρόλαβαν, με συνέπεια ένας νέος άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και άλλοι δέκα να τραυματιστούν, εξ αυτών οι τέσσερις σοβαρά.
Μένει να δούμε αν και σε αυτή την περίπτωση, όπως σε κάθε άλλη κρίσιμη κατάσταση, η ελληνική κυβέρνηση θα πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και θα περιοριστεί σε αποπομπές αξιωματικών, ανάλογες με αυτές που ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, την παραίτηση του οποίου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πετώντας μακριά από τον ίδιο την ευθύνη. Όπως είπε, η οπαδική βία είναι «βαθύτατο, ριζικό και πανευρωπαϊκό» πρόβλημα.

Παρέμβαση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Την παρέμβαση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, προκάλεσαν τα σοβαρά επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ από ακροδεξιούς χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Έλληνες συνεργούς τους, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ και το σοβαρό τραυματισμό ακόμη 8 ατόμων, ανάμεσά τους και ενός ανηλίκου 17 ετών. 
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητά η έρευνα για γίνει προς πάσα κατεύθυνση, επισημαίνοντας τις αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ότι οι Κροάτες οπαδοί είχαν εντοπιστεί από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές να κινούνται επί της εθνικής οδού, αλλά στη συνέχεια κατάφεραν να διαφύγουν της προσοχής και της εποπτείας των αρχών.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ανακοίνωσε ότι αποπέμπει επτά αξιωματικούς της Αστυνομίας και της Τροχαίας, διότι δεν απέτρεψαν την κάθοδο στην Αθήνα των Κροατών οπαδών της Ντιναμό.
Στο δράμα της δολοφονίας του 29χρονου φιλάθλου, Μιχάλη Κατσουρή, προστίθεται το γεγονός ότι μετά την είδηση του θανάτου του, η μητέρα του υπέστη έμφραγμα και μεταφέρθηκε στον «Ερυθρό Σταυρό».

Θα είχε σωθεί αν...

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης, ο 29χρονος Μιχάλης θα μπορούσε να είχε σωθεί, αν κάποιος του είχε παράσχει τις πρώτες βοήθειες και του είχε δέσει το χέρι. Έτσι θα περιοριζόταν η αιμορραγία που του προκάλεσαν οι μαχαιριές.