ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Στα όρια τους οι 850 πρώην εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία

Χωρίς αποζημίωση ακόμα παρά την ρύθμιση που ψήφισε η Βουλή τον Ιούλιο

Πέρασαν σχεδόν 10 χρόνια από τη μέρα που η ιστορική «Ελευθεροτυπία» της Χ. Κ. Τεγόπουλος έβαλε λουκέτο και πέταξε στον δρόμο απλήρωτους 850 εργαζόμενους. Οι οποίοι εργαζόμενοι έφθασαν φέτος μετά από μια επίπονη και μακροχρόνια σειρά δικαστικών αγώνων,..
αναβολών, αγωνίας κι ελπίδας στο σημείο να μπορέσουν επιτέλους να πάρουν ένα μικρό μέρος (περίπου 20%) των όσων τους οφείλει η πτωχευμένη από το 2014 ιστορική εφημερίδα. Χρήματα που αποκτήθηκαν από την πώληση του κτιρίου της «Ε» στο Νέο Κόσμο και τα οποία αντιστοιχούν στα δεδουλευμένα χρόνων.
Μόλις όμως ορίστηκε η ημερομηνία πληρωμής όλων (17 Ιουλίου), εμφανίστηκαν δύο τράπεζες (ALPHA και Πειραιώς) να διεκδικήσουν για λογαριασμό τους τα λεφτά που δεν τους ανήκαν, κόντρα στο νόμο και τον Πτωχευτικό Κώδικα! Νέες περιπέτειες, νέος ξεσηκωμός αλλά και πάλι νικητές αφού τα πολιτικά κόμματα στήριξαν τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και μέσα από τη Βουλή πέρασαν μια τροπολογία στην οποία ξεκαθαρίζουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι οι δύο τράπεζες δεν δικαιούνται ευρώ και παραμένουν τελευταίες στις απαιτήσεις από όσες εταιρείες πτώχευσαν προ του 2016. Παράλληλα διευκρινίστηκε όσο πιο ξεκάθαρα γινόταν και το ότι, ακόμη κι αν υπάρχουν δικαστικές διαμάχες, όπως στην περίπτωση με τους πρώην εργαζόμενους της «Ε», τα χρήματα μοιράζονται στους εργαζόμενους. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Πειραιώς παραιτήθηκε από την διεκδίκηση αλλά η ALPHA του CEO, Βασίλη Ψάλτη επιμένει στην ανακοπή που κατέθεσε (έχει οριστεί δικάσιμος στις 13 και 16 του μήνα).
Το τελευταίο εμπόδιο κάμφθηκε κι έτσι άνοιξε ο δρόμος πληρωμής των 850 οικογενειών. Ο σύνδικος της πτώχευσης κ. Καρβούνης κατέθεσε ως όφειλε την 1η Σεπτεμβρίου που άνοιξαν τα δικαστήρια, εκ νέου τον πίνακα διανομής και ζήτησε από τον εισηγητή-δικαστή Κωνσταντίνο Δεμέστιχα να ορίσει ημερομηνία διανομής των χρημάτων. Ο τελευταίος όμως, τη στιγμή που έχουν ξεπεραστεί όλα τα εμπόδια, δεν δίνει ημερομηνία έναρξης της διανομής και σύμφωνα με τους δικηγόρους και την επιτροπή των εργαζομένων προβάλλει διάφορες προφάσεις, καθυστερώντας κι άλλο τις πληρωμές 850 οικογενειών τις οποίες φέρνει στα όρια τους…
- διαβάστε περισσότερα στο documentonews ΕΔΩ