ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Η ΕΣΗΕΑ, η... Νέα ΕΣΗΕΑ και η ΕΡΤ

«Το γεγονός ότι η λειτουργία της ΕΡΤ ήταν εδώ και αρκετό καιρό προβληματική, ήταν κοινό μυστικό. Το γεγονός ότι ο ρόλος των δημοσιογράφων στη λειτουργία του φορέα υποβαθμιζόταν μέρα με την ημέρα με τακτικές διαίρει και βασίλευε, “ψυγεία”, αναβαθμίσεις ημετέρων και ειδικές συμβάσεις συμβούλων ήταν επίσης κοινό μυστικό. Όπως κοινό μυστικό είναι ότι η ΕΣΗΕΑ μπροστά σε αυτή..
τη λαίλαπα περιορίστηκε σε ρόλο σχολιαστή των γεγονότων και του καταγγέλλοντος με άσφαιρα πυρά στέλνοντας επιστολές στη διοίκηση Κωστόπουλου, όταν αυτή ποδοπατούσε τους δημοσιογράφους φτιάχνοντας έναν Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας κατά το δοκούν, όταν υποβάθμιζε καθημερινά το τηλεοπτικό προϊόν μέσω ελάχιστων προθύμων και ειδικά αμειβόμενων δημοσιογράφων που διαγκωνίζονταν ποιος θα λιβανίσει καλύτερα την κυβέρνηση και την κάθε κυβέρνηση».
Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση της  νεοϊδρυθείσας παράταξης "Νέα ΕΣΗΕΑ" για τα τεκταινόμενα των τελυταίων ημερών στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής την ΕΡΤ. Η ανακοίνωση συνεχίζει:
Όμως η ΕΡΤ δεν είναι η μειοψηφία των δημοσιογράφων. Είναι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων που και ικανοί είναι και θέλουν μια ποιοτική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση για να εξασφαλίσουν τη δουλειά τους και να μην δίνουν τροφή σε κανέναν κακοήθη έστω και να ψελλίσει να κλείσει και πάλι την ΕΡΤ.
Και η υποχρέωση της ΕΣΗΕΑ είναι να επιβάλλει την εφαρμογή της Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, να εξασφαλίζει την εργασία των μελών της και να επιτυγχάνει καλύτερες αμοιβές”Ακόμα και σε αυτό τον τομέα η σημερινή ηγεσία της ΕΣΗΕΑ κατάπιε αμάσητο τον εμπαιγμό της διοίκησης της ΕΡΤ με την οποία συζητούσε θεωρητικά μια νέα συλλογική σύμβαση η οποία παραπέμφθηκε στις καλένδες.
Τώρα συζητά με την κυβέρνηση συλλογική σύμβαση, όπως ισχυρίζεται, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι από το 2015 έχει παγώσει η ΚΥΑ των δημοσιογράφων και ούτε μια στιγμή δεν απαίτησε την ενεργοποίησή της ώστε να λάβουν τα χαμένα κλιμάκια οι συνάδελφοι.
Συζητά με την κυβέρνηση για συλλογική σύμβαση όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι ο συγκεκριμένος εργοδότης μπορεί να καθορίζει τους μισθούς με ΚΥΑ πράγμα που και έκανε επί πολλά έτη όταν με ΚΥΑ επεκτείνονταν στα δημόσια μέσα ενημέρωσης οι συλλογικές συμβάσεις που υπογράφονταν.
Η ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ θεωρεί ότι τα παιγνίδια με την κυβέρνηση και την εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να τελειώνουν.
- Καλούμε την Πρόεδρο και τον ΓΓ της ΕΣΗΕΑ να σταματήσουν την τακτική του Πόντιου Πιλάτου και να απαιτήσουν άμεσα η ΕΡΤ να λειτουργήσει με κριτήρια διαφάνειας και δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Τους καλούμε:
  • Να απαιτήσουν με όλα τα όπλα που διαθέτει η Ένωση μας την αξιοκρατία, την ελευθερία έκφρασης και την εφαρμογή των κανόνων της δημοσιογραφικής εργασίας στην ΕΡΤ.
  • Να απαιτήσουν αναδρομικά σε πρώτη φάση την εφαρμογή της ΚΥΑ από την 1-1-2018 σε όλα τα δημόσια μέσα και ταυτόχρονα αναπροσαρμογή των απολαβών των δημοσιογράφων.
  • Να σταματήσουν να αποτελούν το άλλοθι της κυβέρνησης στην διαμόρφωση μεσαιωνικών συνθηκών στα δημόσια μέσα ενημέρωσης.
  • Να απαιτήσουν οι συνταξιούχοι να μην κάνουν συμβάσεις με δημόσια μέσα με διάφορα τρικ στερώντας εργασία από τους νεότερους άνεργους συναδέλφους.
ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ.