ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Δύο θεωρίες

Γράφει ο Τάσος Παππάς

Δέκα ειδικά δικαστήρια έταξε ο Α. Σαμαράς στον Αλέξη Τσίπρα. Θα λογοδοτήσει για όλα τα δεινά που προκάλεσε στη χώρα. Και για το τρίτο μνημόνιο και για τα capital controls και για τη μαζική εισβολή προσφύγων στη χώρα και για τη μείωση των καταθέσεων και για τη σκευωρία που οργάνωσε η συμμορία του μεγάρου Μαξίμου, η οποία κατά τον κ. Βενιζέλο ενδεχομένως να έχει διαπράξει το.. έγκλημα της εσχάτης προδοσίας!
Μια σκευωρία που είναι πρωτοφανής, ταυτόχρονα όμως και παιδαριώδης. Πότε θα λογοδοτήσει ο Τσίπρας; Όταν γίνουν εκλογές και αλλάξουν τα πράγματα. Πότε θα γίνουν οι εκλογές; Επιβάλλεται να γίνουν τώρα, όπως ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τα εξής διλήμματα: δημοκρατία ή αυταρχισμός, κράτος δικαίου ή βαθύ κράτος.
Και οι δύο πολιτικοί χρησιμοποίησαν δύο θεωρίες για να αντικρούσουν τη δικογραφία. Τη θεωρία του αντιπερισπασμού και τη θεωρία της συνωμοσίας. Τις χρέωσαν αμφότερες στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την πρώτη θεωρία η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην οικονομία, έφερε στο προσκήνιο το Μακεδονικό. Επειδή δεν της βγήκε το θέμα όπως θα ήθελε επιστράτευσε το σκάνδαλο της Novartis. Απέφυγαν πάντως να τελειοποιήσουν το μοντέλο ισχυριζόμενοι ότι η κυβέρνηση έστησε και το επεισόδιο στα Ίμια για να αποπροσανατολίσει τους πολίτες.
Η θεωρία της συνωμοσίας είναι προφανής. Πρωθυπουργός, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, εισαγγελείς και κουκουλοφόροι μάρτυρες συγκρότησαν τη συμμορία με στόχο να πλήξουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Πρώτο βιολί ο Τσίπρας (το είπε ο Σαμαράς, όχι όμως ο Βενιζέλος).
Οι δύο πολιτικοί είχαν και μια διαφορά. Ο Σαμαράς δεν μίλησε για σκάνδαλο στο χώρο της Υγείας. Ο κ. Βενιζέλος πιο προσεκτικός παραδέχτηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο με διεθνείς διαστάσεις.
Ο πρώτος δεν είχε λόγο να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για κάτι που δεν υπήρξε. Όλα ήταν ειδυλλιακά την εποχή που ήταν πρωθυπουργός κι ας είπε τα αντίθετα ο Μάριος Σαλμάς που είναι αναφερόμενος στη δικογραφία και ήταν στέλεχος της κυβέρνησης του.
Ο δεύτερος όμως όφειλε να το κάνει αφού ακόμη κι αν δεν διαπιστωθεί εμπλοκή πολιτικών, σκάνδαλο υπήρχε. Να δεχτούμε ότι έγινε ερήμην των πολιτικών; Δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε αλλά ακόμη κι έτσι οι πολιτικοί προϊστάμενοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Στοιχειώδες...

- από το efsyn.gr