ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Τον Φεβρουάριο και αν, οι τηλεοπτικές άδειες

Αν παίρναμε το ρίσκο να κάνουμε μια πρόβλεψη για το πότε θα γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, θα σας λέγαμε από Φεβρουάριο του 2018 και μετά. Και να ήθελαν πιο πριν δεν προλαβαίνουν, δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες.
Ας δούμε τη διαδικασία στάδιο προς στάδιο, υπενθυμίζοντας πως οι άδειες θα είναι συνολικά 7 και το ελάχιστο τίμημα για την καθεμία από αυτές 35 εκατομμύρια ευρώ.
1) Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή και ψηφίζει την τροπολογία με τις απαραίτητες νομοτεχνικές βελτιώσεις (ύστερα από συνεννόηση με το ΕΣΡ). Παράδειγμα: Θα προβλέπεται τι θα γίνει με τα κανάλια που δεν θα πάρουν μία από τις άδειες γενικού περιεχομένου επειδή προτιμούν.. να περιμένουν τις θεματικές (ψυχαγωγικά, αθλητικά, παιδικά κ.λπ.).
2) Αμέσως μετά το ΕΣΡ θα ενσωματώσει τις συγκεκριμένες βελτιώσεις στην προκήρυξη του διαγωνισμού που την έχει σχεδόν έτοιμη και θα προχωρήσει, απευθείας, στη δημοσίευσή της.
3) Από την ώρα που δημοσιευτεί η προκήρυξη αρχίζουν να μετρούν 45 ημέρες για την κατάθεση των φακέλων με τα δικαιολογητικά απ' όσους ενδιαφέρονται για τηλεοπτική άδεια. Ο διαγωνισμός είναι διεθνής και το διάστημα των 45 ημερών καθίσταται υποχρεωτικό. Πληροφορίες θέλουν να δείχνουν ενδιαφέρον και ξένες εταιρείες.
4) Ηδη βρισκόμαστε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Ακόμα και αν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα ψηφιστεί η τροπολογία με τις βελτιώσεις, ακόμα και αν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα δημοσιευτεί η προκήρυξη, φτάνουμε αισίως στις 20 Δεκεμβρίου.
5) Μόλις περάσουν οι 45 ημέρες, το ΕΣΡ ξεκινά την εξέταση των φακέλων. Να διακριβώσει αν είναι πλήρη τα στοιχεία, να ελέγξει τα δικαιολογητικά κ.ο.κ. Τότε ίσως κατατεθούν και κάποιες ενστάσεις. Ενα 15νθήμερο μοιάζει απαραίτητο, χωρίς να υπολογίζουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Ηδη με όσα έχουμε πει φτάνουμε στο 3ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Πιθανότατα και λίγο περισσότερο.
6) Στο ενδιάμεσο να περιμένουμε και προσφυγές στο ΣτΕ για να ακυρώσουν τον διαγωνισμό, ήδη έχει κατατεθεί η πρώτη από ΣΚΑΪ και Star. Είμαστε σίγουροι πως θα ακολουθήσουν κι άλλες. Η διαδικασία στο μεταξύ (θα) προχωράει κανονικά, το ΕΣΡ ξεκαθάρισε πως δεν επηρεάζεται.
7) Μόλις τελειώσουν όλα αυτά και αφού επικυρωθεί η shortlist των ενδιαφερομένων, θα οριστεί η ημερομηνία της δημοπρασίας. Φεβρουάριο σίγουρα, μη σας πω και Μάρτιο αν στο μεταξύ προκύψει καμιά εμπλοκή.
8) Η δημοπρασία θα γίνει μέσα σε μία ημέρα. Ολες οι άδειες θα διατεθούν με το ίδιο τίμημα, με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατομμύρια. Μένει να δούμε αν οι υποψήφιοι θα είναι λιγότεροι ή περισσότεροι από 7. Για όλες τις πιθανές περιπτώσεις θα υπάρχει πρόβλεψη στην προκήρυξη.
9) Μόλις βγουν οι νικητές για τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου θα δρομολογηθεί η διαδικασία για τις θεματικές. Ειδησεογραφικό κανάλι δεν μπορεί να πάρει θεματική άδεια, είναι απολύτως ξεκάθαρο αυτό.
- από το e-tetradio