ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

«Λευτεριά στους δημοσιογράφους»

Eλεύθερος έπειτα από 11 μήνες κράτησης ο γνωστός τούρκος δημοσιογράφος Καντρί Γκιουρσέλ μετά από εντολή δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Αντίθετα αποφασίστηκε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο εκδότης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, Ακίν Αταλάι και ο διευθυντής της Μουράτ Σαμπουντζού. Προφυλακισμένοι είναι επίσης και ο ρεπόρτερ-ερευνητής Αχμέτ Σικ, που είχε συλληφθεί στα τέλη του Δεκεμβρίου κι ο Γιουσούφ Εμρέ Ιπέρ, στέλεχος του λογιστηρίου της εφημερίδας.
Συνολικά 17 διευθυντικά στελέχη, δημοσιογράφοι και άλλοι νυν και πρώην συνεργάτες της εφημερίδας Cumhuriyet, κατηγορούνται για υποστήριξη τριών «ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων»: των κούρδων αυτονομιστών του PKK, της ακροαριστερής οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C) και το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Η Cumhuriyet είχε προκαλέσει την οργή του Ερντογάν όταν το 2015 προχώρησε στη δημοσίευση άρθρου στο οποίο υποστηριζόταν πως η Άγκυρα προμήθευε με όπλα ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία. Ο τότε διευθυντής της εφημερίδας Τζαν Ντουντάρ, σήμερα εξόριστος στη Γερμανία, δικάζεται ερήμην.
Περίπου 200 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί τη Δευτέρα μπροστά στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης όπου έγινε η διαδικασία, κρατώντας πλακάτ με πορτρέτα των δημοσιογράφων που δικάζονται και συνθήματα όπως «λευτεριά στους δημοσιογράφους» ή «η ελευθερία του Τύπου δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τη σιωπή».