ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Ποιον προστατεύει η Αστυνομία;

Μια εμπειρία από τα δικαστήρια της Ευελπίδων

Από τους απολυμένους των καταστημάτων Metropolis λάβαμε καταγγελία για τα όσα συνέβησαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων την Παρασκευή 28/7, καθώς για μια ακόμη φορά (ποιος ξεχνάει τις ορδές των ΜΑΤ στις διαδηλώσεις έξω από την Eurovision;) βρέθηκαν αναίτια και ανεπίτρεπτα αντιμέτωποι με την  έντονη αστυνομική παρουσία και ενώ η μέχρι σήμερα στάση τους δεν την αιτιολογεί. Οι  απολυμένοι/ες καταστημάτων Metropolis κάουν λόγο για απόπειρες ποινικοποίησης και δημιουργίας δυσφημιστικών εντυπώσεων των εργατικών αγώνων βάσης που δεν καθοδηγούνται και δεν ελέγχονται από ξεπουλημένα συνδικαλιστικά.. σωματεία και εργατοπατέρες
Αναλυτικά τα γεγονότα όπως τα δημοσιοποιούν οι απολυμένοι/ες των καταστημάτων Metropolis:
Μια απρόσμενη και δυσάρεστη έκπληξη μας περίμενε την προπερασμένη Παρασκευή (28/7) στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων όπου παραβρεθήκαμε ως κατήγοροι και ως μάρτυρες υπεράσπισης για την εκδίκαση της μήνυσης απολυμένων από τα καταστήματα Metropolis κατά του Ανδρέα  Γ. Κουρή για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης.
Όπως διαπιστώσαμε κατά την αναμονή μας από νωρίς το πρωί στον περίβολο του κτιρίου που θα διεξαγόταν η δίκη, υπήρχε έντονη και ασφυκτική αστυνομική παρουσία ένστολων και με πολιτικά οι οποίοι είχαν άνωθεν εντολή να παρακολουθούν και να επιτηρούν την παρουσία μας μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου.
Κατά την  παραμονή μας εκεί μέχρι το μεσημέρι, οπότε και ανακοινώθηκε η αναβολή της δίκης, αντιληφθήκαμε ότι ο επικεφαλής αστυνομικός υποδιευθυντής που βρισκόταν εκεί ενημέρωνε συνεχώς τους ανωτέρους του (ποιας Αστυνομικής Διεύθυνσης, αλήθεια;) για την έκβαση της διεξαγωγής της δίκης. Ήταν ο ίδιος που μας υποχρέωσε να κατεβάσουμε το πανό που είχαμε αναρτήσει έξω από το κτίριο της δικαστικής αίθουσας.
Επιπλέον, όπως ακούσαμε από τους ίδιους τους ένστολους που βρισκόταν εκεί, η αστυνομική δύναμη που μας «τιμούσε» με την παρουσία της, απαρτιζόταν από αστυνομικούς  της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) και του Α.Τ. Κυψέλης.
Αν και εντυπωσιασμένοι από την έντονη αστυνομική παρουσία και αυτών που ακούγαμε και ασχολούμενοι και ενδιαφερόμενοι περισσότερο με την έκβαση της υπόθεσής μας, προσπαθήσαμε να προσπεράσουμε το γεγονός που δύσκολα περνούσε απαρατήρητο.

Ωστόσο,  ενώ αποχωρούσαμε ομαδικά από το κτίριο που βρισκόταν η δικαστική αίθουσα, διαπιστώσαμε ότι συνοδευόμαστε σε κοντινή απόσταση από ένστολη αστυνομική δύναμη και ενώ είχαμε σχεδόν φτάσει κοντά στην έξοδο των δικαστηρίων. Σε ερώτηση δημοσιογράφου που βρισκόταν εκεί για την κάλυψη της υπόθεσης προς τον αστυνομικό υποδιευθυντή για το λόγο της ισχυρής αστυνομικής παρουσίας απέναντι σε απλήρωτους απολυμένους, η απάντηση ήταν ότι η παρουσία τους δεν αφορούσε τους απολυμένους, αλλά συνολικά τη φύλαξη του χώρου των δικαστηρίων.
Στη συνέχεια και έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες μας και αφού του επισημάναμε ότι για άλλη μια φορά η αστυνομία προστατεύει τον Ανδρέα Κουρή, αντί να τον συλλαμβάνει για τις πολλαπλές παρανομίες του και ότι η έντονη περιφρούρησή μας μέσα στο χώρο των δικαστηρίων αποσκοπεί στη δημιουργία αρνητικών και επιβαρυντικών για εμάς εντυπώσεων, άλλαξε στάση.
Και μας δήλωσε ότι η επιτήρησή μας διατάχθηκε από τη ΓΑΔΑ και ότι θα πρέπει να την αντιληφθούμε και ως προστασία δική μας. Ήταν αναπόφευκτο να τον ρωτήσουμε αν απειλούμαστε από τον Ανδρέα Κουρή και αν είχε κάποια τέτοια πληροφόρηση, αλλά δεν μας έδωσε απάντηση.

Αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε αυτά τα γεγονότα που συνέβησαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων την περασμένη Παρασκευή, καθώς για μια ακόμη φορά (ποιος ξεχνάει τις ορδές των ΜΑΤ στις διαδηλώσεις μας έξω από την Eurovision;) βρεθήκαμε αναίτια και ανεπίτρεπτα αντιμέτωποι με την  έντονη αστυνομική παρουσία και ενώ η μέχρι σήμερα στάση μας δεν την αιτιολογεί.
Αλλά, κυρίως, επειδή διαπιστώνουμε και πληροφορούμαστε από συναδέλφους σε άλλους εργασιακούς χώρους ότι επιχειρούνται διαφόρων ειδών απόπειρες ποινικοποίησης και δημιουργίας δυσφημιστικών εντυπώσεων των εργατικών αγώνων βάσης που δεν καθοδηγούνται και ελέγχονται από ξεπουλημένα συνδικαλιστικά σωματεία και εργατοπατέρες.
Η οποιαδήποτε απόπειρα ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων δεν θα περάσει
από όπου κι αν προέρχεται.
Απολυμένοι/ες καταστημάτων Metropolis