ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Συνελήφθησαν ως τρομοκράτες δύο δημοσιογράφοι

Στη σύλληψη του διευθυντή της εφημερίδας Cumhuriyet, Καν Ντουντάρ (δεξιά στη φωτο) και του εκπροσώπου της εφημερίδας στην Αγκυρα  Ερντέμ Γκιουλ, προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση, με την κατηγορία ότι συνέδραμαν υπέρ των τρομοκρατών-εχθρών της Τουρκίας.
Οι δύο διακεκριμένοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, όπως μετέδωσε το CNN Turk, μετά από εντολή του τούρκου εισαγγελέα με την κατηγορία ότι βοηθούν τρομοκρατικές ομάδες κι αυτό γιατί δημοσιοποίησαν εκ νέου στοιχεία που αναδεικνούν ότι οι μυστικές τουρκικές υπηρεσίες συνέβαλαν στη μεταφορά όπλων στην Συρία.
Όπως ανέφεραν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες περί τρομοκρατίας, όπως η συμμετοχή.. 
σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση και η δημοσιοποίηση υλικού που παραβιάζει την κρατική ασφάλεια.
«Μας κατηγορούν για "κατασκοπία". Ο Ερντογάν είπε ότι οι ενέργειες μας συνιστούν "προδοσία". Δεν είμαστε προδότες, κατάσκοποι ή ήρωες. Είμαστε δημοσιογράφοι. Και αυτό που κάναμε ήταν η δημοσιογραφική δουλειά μας» δήλωσε ο Ντουντάρ πριν μπει στο γραφείο του εισαγγελέα για να καταθέσει. «Φυσικά αυτή η δίωξη θα βοηθήσει για να χυθεί φως και στα ίδια τα γεγονότα και όχι στο πως καλύψαμε εμείς την υπόθεση».
Η ιστορία αυτή αφορά στη δημοσιοποίηση (στην ιστοσελίδα της εφημερίδας στις 29 Μαΐου) ενός βίντεο που έδειχνε στρατοχωροφύλακες και αστυνομικούς να ανοίγουν κιβώτια στις καρότσες φορτηγών, που περιείχαν -σύμφωνα με την Cumhurriyet- όπλα και πυρομαχικά τα οποία έστελνε η MIT (οι διαβόητες μυστικές υπηρεσίες της χώρας) στη Συρία τον Ιανουάριο του 2014. 
Πολλοί υποστήριξαν τότε ότι οι αποδέκτες του φορτίου ήταν ισλαμιστές εξτρεμιστές.