ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Που χάνονται τα χρήματα του ΕΔΟΕΑΠ;

Ποιοι και γιατί βιάζονται να «κλείσουν» τον Οργανισμό

Kαίριες επισημάνσεις των μελών του ΔΣ του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης, Γιάννη Αγγέλη και Πόπης Χριστοδουλίδου, προς τους μέλη-μετόχους του ΕΔΟΕΑΠ:
"Συνάδελφοι, τους τελευταίους μήνες έχουμε μπει στην τελική φάση, από ό,τι φαίνεται,της επιχείρησης «κλείσιμο του ΕΔΟΕΑΠ», υπό την δικαιολογία ότι αυτός βυθίζεται στα ελλείμματα και δεν μπορεί να επιβιώσει. Τελευταίο «στοιχείο» αυτής της επιχείρησης, στην οποία δυστυχώς συμμετέχουν και πρωταγωνιστούν  φανατικά πεπεισμένοι συνάδελφοι, συνδικαλιστές, είναι  η εκποίηση σε τρέχουσες τιμές των τελευταίων κερδοφόρων αμοιβαίων κεφαλαίων (εξωτερικού) που είχε στο χαρτοφυλάκιό του, ο Οργανισμός.
Ελλείμματα πράγματι υπάρχουν και είναι σοβαρά, αλλά αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι μειώνονται τα έσοδα από το αγγελιόσημο και έτσι λείπουν χρήματα. Αλλά και στο γεγονός, ότι τα χρήματα..
αυτά εδώ και χρόνια καταλήγουν μόνο κατά ένα μικρό τους μέρος στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και στον ΕΔΟΕΑΠ και τα περισσότερα εξ αυτών καταλήγουν σε… λάθος «ταμεία».
Η κατάσταση σίγουρα επιδεινώθηκε λόγω της κρίσης και της μείωσης της διαφημιστικής δαπάνης, στην οποία υπολογίζεται το βασικό έσοδο του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ, ήτοι το αγγελιόσημο.
 Όμως, εδώ ακριβώς αρχίζει η διαστρέβλωση της πραγματικής εικόνας για τα έσοδα του Ταμείου μας και η «εξαπάτηση» του κλάδου.
Εδώ και καιρό η σχετική φιλολογία σκόπιμα έχει στρέψει την προσοχή και των δύο κλάδων που συμμετέχουν στον ΕΔΟΕΑΠ (δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοί) στο λάθος κομμάτι των εσόδων  του ΕΔΟΕΑΠ από το αγγελιόσημο.  
Το ασυγκρίτως μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων από το αγγελιόσημο, που κατά βάση επιτρέπει τα τελευταία τρία χρόνια την επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ,  μετά την σφαγή του PSI (που συμπληρώθηκε από το Β «κούρεμα» της διοίκησης Σπανοπούλου), είναι αυτό, που προέρχεται από την κατανομή του εσόδου από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Η αναλογία του αγγελιόσημου που μπαίνει ως έσοδο άμεσα στον ΕΔΟΕΑΠ από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ,  είναι υπερδιπλάσια από εκείνη που εισπράττει ο ίδιος ο ΕΔΟΕΑΠ.
Το δημοσίου δικαίου ταμείο εισπράττει το αγγελιόσημο και κατανέμει το σχετικό ποσοστό στον ΕΔΟΕΑΠ.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΣΟΔΟ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ από το αγγελιόσημο και όχι , το πολύ μικρότερο (ως συνολικό ποσοστό δικαιούχων),  που εκ των πραγμάτων εισπράττει το τμήμα εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ μαζί με τις μειούμενες εισφορές των μελών λόγω της αυξημένης ανεργίας.
Το εντυπωσιακό όμως εδώ είναι ότι κανείς δεν έχει ασχοληθεί με το τι ποσοστό αγγελιοσήμου εισπράττει το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ από τους εκδότες και τις διαφημιστικές και τι μένει ανείσπρακτο  στα ταμεία τους.
Το ακόμα εντυπωσιακότερο είναι ότι το ποσοστό αυτό από τον καιρό των «παχιών αγελάδων» μέχρι και σήμερα,  παραμένει – εκπληκτικό αυτό – ελάχιστο,  σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε να συγκεντρώνει το Ταμείο με την επίσημα καταχωρημένη διαφημιστική δαπάνη.
Από το 20% περίπου επί της διαφημιστικής δαπάνης καταλήγει στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ ένα ποσοστό που κυμαίνεται σταθερά μεταξύ 5,5% και 6,5%, με άλλα λόγια από κάθε 100 ευρώ που πρέπει να καταλήγουν στα ταμεία μας, τελικά μπαίνουν μόλις 27 έως το πολύ 33 ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά δεν είναι ισχυρισμοί ,αλλά τα ευρήματα της μελέτης που όλα τα προεδρεία των Ενώσεων μας  που συμμετέχουν στον ΕΔΟΕΑΠ έχουν στα χέρια τους από τον Αύγουστο του 2014.
Αλλά δυστυχώς χρειάσθηκε περίπου ένας χρόνος για να …καταφέρουμε
να φτάσει και στα χέρια μας και έτσι να ενημερωθούν τα μέλη – μέτοχοι του ΕΔΟΕΑΠ.
Πρόκειται για την «Οικονομική Μελέτη Σχετική με την Επίπτωση του Πόρου Αγγελιοσήμου στα Οικονομικά των Δημοσιογραφικών Ταμείων (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ) από την εταιρεία μελετών Prudential Actuarial Solutions (18/08/2014).
Χαρακτηριστικό είναι ότι η μελέτη συνιστά την άμεση αλλαγή του τρόπου είσπραξης του εσόδου, καθώς διαπιστώνεται ένα, για χρόνια, εξωφρενικά μικρό ποσοστό εισπραξιμότητας του πόρου.
Με απλά λόγια, τα χρήματα αυτά αντί να τα εισπράττει το Ταμείο, τα πλήρωναν οι διαφημιζόμενοι και έμεναν αφορολόγητα σε "άλλα" ταμεία. Και αυτό το γνωρίζουν τουλάχιστον οι πρόεδροι και οι γραμματείς των Ενώσεων του κλάδου.
Έτσι βέβαια και η κατανομή των χρημάτων  που καταλήγουν και στον ΕΔΟΕΑΠ μέσω ΕΤΑΠ – ΜΜΕ είναι αναλογικά πολύ - πολύ μικρότερη από αυτή που θα έπρεπε να φτάνει αν η είσπραξη ήταν η κανονική.
Όταν πριν από την κρίση,  τα ποσά ήταν τεράστια ακόμα και η ελλειμματική είσπραξη και κατανομή επαρκούσαν για να υπερκαλύπτουν τις ανάγκες των Ταμείων. Και έτσι κανείς δεν είχε λόγο να νοιάζεται, αλλά πολλοί είχαν λόγους να μη νοιάζονται...
Τώρα, όμως αυτές οι ελλειμματικές εισπράξεις παράγουν με τον πιο άμεσο τρόπο τα μεγάλα και ασφυκτικά ελλείμματα στον ΕΔΟΕΑΠ.
Που καταλήγουν τα χρήματα που δεν εισπράττουν τα ταμεία μας;
Προφανώς μένουν "αζήτητα" εκεί που κατέληγαν εδώ και πολλά χρόνια, στα ταμεία των εκδοτικών ομίλων και των διαφημιστικών εταιρειών με τις περιβόητες «επιστροφές» στα μεταξύ τους ταμεία κ.λπ. αντί να αποδοθούν στα ταμεία μας.
Και βέβαια πρέπει να πούμε ότι τα ποσά αυτά είναι ποσά που θα έπρεπε στο τέλος να φορολογούνται και ως έσοδα… 
Μια πρόσκληση –πρόκληση και μία ερώτηση ακόμα.
Είναι προφανές ότι οι υπεύθυνοι που έχουν πλέον «ονοματεπώνυμο» θα πρέπει έστω και την τελευταία στιγμή να «φροντίσουν» να αυξήσουν με την σχετική παροχή στοιχείων, έστω και κατά 10% - 20% την εισπραξιμότητα του αγγελιοσήμου πριν ξαναμιλήσουν για περικοπές στον ΕΔΟΕΑΠ και στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ.
Γιατί πραγματικά ένα τέτοιο ποσοστό θα αρκούσε για να καλύψει έστω και προσωρινά τις πιέσεις της τρέχουσας κατάστασης στον ΕΔΟΕΑΠ, αντί να ξεπουλιούνται τα τελευταία κερδοφόρα αμοιβαία του Οργανισμού και να φτάνουμε στο σημείο να απειλούνται με εξώδικα οι συνάδελφοι που επώνυμα τολμούν να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε τέτοιες πρακτικές της πλειοψηφίας  των 6 της  διοίκησης. 
Και αυτή είναι μία πραγματική πρόσκληση – πρόκληση προς το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, το προεδρείο του ΕΔΟΕΑΠ αλλά και τις διοικήσεις των Ενώσεων  αν θέλουν να αποδείξουν ότι ο  στόχος τους δεν είναι το κλείσιμο του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά,  η διασφάλιση του δικαιώματος υγείας στο κλάδο.
Τα χρονικά περιθώρια που έχουν για να το κάνουν αυτό δεν είναι μεγάλα και το γνωρίζουν αυτό.
Όχι γιατί ο ΕΔΟΕΑΠ θα μείνει και πάλι από χρήματα για τις πληρωμές του, αλλά γιατί υπάρχουν και οι «ελεγκτικές υπηρεσίες» οι οποίες από ό,τι φαίνεται δεν είναι τόσο μακριά νυχτωμένες όσο νομίζουν οι εκδότες και οι αφανείς συνεργάτες τους.
Ιδού λοιπόν  η Ρόδος ιδού και το …πήδημα.
Ο ΕΔΟΕΑΠ έτσι κι αλλιώς θα παραμείνει ανοικτός και λειτουργικός. 
Το ερώτημα, όμως που μένει να απαντήσουμε – και θα το απαντήσουμε - είναι γιατί αυτοί που ηγούνται της επιχείρησης «κλείσιμο του ΕΔΟΕΑΠ» έχουν ξαφνικά τόση βιασύνη για να το πετύχουν; 
Γιάννης Αγγέλης- Πόπη Χριστοδουλίδου"