ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Αυξάνονται οι αυτοκτονίες στις χώρες της Ευρωζώνης

Τι δείχνουν τα στοιχεία νέας έρευνας για τις συνέπειες των πολιτικών της σκληρής λιτότητας

Στοιχεία σοκ για τις συνέπειες της εφαρμογής πολιτικών απάνθρωπης λιτότητας στις χώρες της Ευρωζώνης φέρνει στη δημοσιότητα νέα έρευνα που εξετάζει τις άμεσες συνέπειες της ανεργίας και της δημοσιονομικής λιτότητας (περικοπές συντάξεων και μισθών) σε ποσοστά αυτοκτονιών.
Τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία οδηγούν σε κατακόρυφη αύξηση των αυτοκτονιών κυρίως ανδρών και νέων. Η ανεργία είναι η κύρια αιτία των αυτοκτονιών, με δεύτερη αιτία την δημοσιονομική λιτότητα, και τις δύο να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους.
«Αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον, χωρίς καμιά προστασία για τους ανθρώπους»,..
  προειδοποιεί στη βάση των αποτελεσμάτων της νέας έρευνάς του ο Έλληνας ερευνητής Νικόλαος Αντωνακάκης, σε συνέντευξή του Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όπως αναφέρει ο Νικόλαος Αντωνακάκης, αύξηση των αυτοκτονιών εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της πτώσης του ρυθμού του ΑΕΠ, με κάθε μείωση κατά μία εκατοστιαία μονάδα στο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ στις χώρες αυτές, να έχει προκαλέσει 0,9% αύξηση σε ποσοστά αυτοκτονιών σε όλες τις ηλικίες, που ισοδυναμεί με πάνω από 6.000 αυτοκτονίες συνολικά, κατά την περίοδο 2011 - 2012.
Προσθέτει δε, πως όταν πρόκειται μόνον για περικοπές δαπανών ο ανδρικός πληθυσμός που επλήγη σοβαρότερα είναι ηλικίας μεταξύ 65 - 89 ετών, και συγκεκριμένα 2.325 άνδρες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχουν αυτοκτονήσει στο διάστημα 2011 - 2012 ως απόρροια της δημοσιονομικής λιτότητας (περικοπές συντάξεων και μισθών), ενώ στα πέντε χρόνια εφαρμογής της (2009 - 2014) εκτιμάται ότι υπήρξαν 4.555 αυτοκτονίες στους άνδρες στην ηλικιακή κατηγορία 65 - 89 ετών.
Στη συνέντευξή του ο Έλληνας ερευνητής εκτιμά ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα το 2013 και το 2014 θα είναι παρόμοιος εκείνου του 2012 που είχε ανέλθει, στη βάση των επίσημων στοιχείων, σε 508, ενώ, όπως συμπληρώνει, ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το 2015 και για τα επόμενα χρόνια, σε περίπτωση συνέχισης των μέτρων λιτότητας.