ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

30 χρόνια μετά ανακάλυψαν τη συνταγή του Aλέκου Φιλιππόπουλου στο «Έθνος»

Γράφει ο Παναγιώτης Μήλας

Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015 ήταν η επέτειος της επανέκδοσης της εφημερίδας «Έθνος». Η προεκλογική περίοδος δεν ήταν ό,τι το καλύτερο για ένα μικρό αφιέρωμα για τα 34 χρόνια.
Το κάνω όμως τώρα μιας και εν τω μεταξύ τρία γεγονότα, στον χώρο του πολιτισμού, μου θύμισαν τον Αλέκο Φιλιππόπουλο, τον εμπνευστή, δημιουργό και διευθυντή της εφημερίδας από το 1981 έως και το 1990.
Εκεί λοιπόν γύρω στη μέση της δεύτερης πενταετίας του ’80 η τιμή των εφημερίδων ήταν 20 δραχμές. Η μάχη και για την κατάκτηση και για τη διατήρηση στην κορυφή της κυκλοφορίας πανελλαδικά ήταν καθημερινή και σκληρή. Ήταν ένα διαρκές παιχνίδι στη δημοσιογραφική και επιχειρηματική σκακιέρα.
Ένα βράδυ, δεν θυμάμαι χρονολογία, μάλλον το 1987, η εφημερίδα «είχε κλείσει» και βρισκόταν στο τελικό στάδιο πριν από την εκτύπωση. Όλοι οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί είχαν φύγει. Μόνο.. σε ένα γραφείο υπήρχε φως. Στον δεύτερο όροφο του κτηρίου στο Χαλάνδρι, το γραφείο του διευθυντή ήταν φωτισμένο. Εκείνος μιλούσε στο τηλέφωνο και ζητούσε να μην αρχίσει η εκτύπωση της εφημερίδας. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών. Ο Διευθυντής έδωσε εντολή να εγκαταστήσουν άμεσα στο γραφείο του έναν υπολογιστή, ενώ παράλληλα ζήτησε να γυρίσουν εκείνη την προχωρημένη ώρα στη θέση τους δύο άτομα: Ένας μοντέρ και ένας γραφίστας. Για διορθωτή ζήτησε τον μοναδικό που μπορούσε να διαβάσει το πάντα δυσανάγνωστο χειρόγραφό του και που παράλληλα του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη. Είπε λοιπόν να ειδοποιήσουν την Ειρήνη Αϊβαλιώτου να επιστρέψει. Όταν όλα όσα ζήτησε είχαν γίνει, κάλεσε την Ειρήνη στο γραφείο του και της έδωσε να γράψει στον υπολογιστή ένα μικρό κείμενο. Με αυτό το κείμενο ενημέρωνε τους αναγνώστες ότι από εκείνη την ημέρα η τιμή της εφημερίδας από 20 δραχμές θα πήγαινε στις 10. Το κείμενο γράφτηκε, διορθώθηκε, δόθηκε στον γραφίστα για να κάνει αλλαγή στην πρώτη σελίδα, μετά στο μοντάζ και τέλος στο πιεστήριο για να αρχίσει κανονικά η εκτύπωση. Νέα τιμή: Δραχμές 10. Έκπληξη για όλους. Και για τους ανταγωνιστές αλλά πιο πολύ για τους αναγνώστες που αγκάλιασαν αμέσως την πρωτοβουλία της εφημερίδας και την απογείωσαν σε νέα κυκλοφοριακά ύψη, μακριά από τον δεύτερο.
Άργησαν όλοι να συνέλθουν από το σοκ και να αντιδράσουν με αποτέλεσμα το «Έθνος» να παραμείνει ακλόνητο στην κορυφή.
Αυτή τη συνταγή του «θείου» (όπως ήταν το παρατσούκλι του Φιλιππόπουλου) την ανακάλυψαν κάποιοι σήμερα ύστερα από 30 χρόνια και την εφάρμοσαν.


-διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου του Παναγιώτη Μήλα στο catisart.gr ΕΔΩ