ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Οταν 9 στους 10 δημοσιογράφους ήθελαν να εργάζονται στην «Ελευθεροτυπία»

Έφυγε ο Σερ...

του Γιάννη Παντελάκη

Στον πέμπτο όροφο της οδού Κολοκοτρώνη 8, ένας άνθρωπος-μύθος πίσω από ένα μεγάλο γραφείο, γεμάτο χαρτιά, εφημερίδες, βιβλία και ένα τασάκι απ' όπου ξεχειλίζουν τ' αποτσίγαρα. Εγώ, ένας νεαρός ακόμα δημοσιογράφος στέκομαι αμήχανα απέναντί του. Μ' έχει φωνάξει να δουλέψω στην Ελευθεροτυπία, μια εφημερίδα στην οποία ήθελαν να εργάζονται 9 στους 10 δημοσιογράφους. Όχι γιατί έδινε φοβερούς μισθούς, ούτε επειδή σ' εκείνο το κτίριο υπήρχαν περίσσιες ανέσεις. Κανένα από αυτά δεν συνέβαινε.
Η αιτία που έκανε την πλειονότητα των ανθρώπων του τύπου να θέλουν να εργαστούν σ' εκείνο..      το «μαγαζί», ήταν πολύ πιο σημαντική. Οι συντάκτες, είχαν την απόλυτη ελευθερία να γράφουν ό,τι νομίζουν χωρίς να έχουν τον κίνδυνο να λογοκριθεί το κείμενό τους. Και αυτό, για εκείνη την εποχή (δεκαετία '80), ήταν μοναδικό. Όταν άφηνες ένα χειρόγραφο, ήξερες ότι θα δημοσιευτεί, ακόμα και αν όσα αναφερόντουσαν σ' αυτό, ήταν κόντρα στην πολιτική γραμμή της εφημερίδας. Και πιστέψτε με, αυτό δεν ήταν (και μάλλον ακόμα δεν είναι), κάτι αυτονόητο για τα Ελληνικά μεσα ενημέρωσης.
Υπήρχε πάντα η πιθανότητα να συναντήσεις δίπλα από το κείμενό σου ένα άλλο με εντελώς διαφορετική πολιτική προσέγγιση, και αυτό ακριβώς ήταν και το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της εφημερίδας. Πολλές και διαφορετικές απόψεις η μια πλάι στην άλλη. Και ο αναγνώστης, είχε να κρίνει ποια αλήθεια του ταίριαζε. Ένα πράγμα μόνο δεν δεχόταν να καταγράφει στις στήλες της. Αναφορές θετικές για τον φασισμό και την βασιλεία. Ολα τα υπόλοιπα, τα έβρισκες στις σελίδες της πρωτοποριακής για την εποχή της εφημερίδα, η οποία σε μεγάλο βαθμό, επηρέασε και τις πολιτικές εξελίξεις μεταπολιτευτικά.
Ένας απο τους ανθρώπους που είχε παίξει καθοριστικό ρόλο για να δημιουργηθεί αυτή η εφημερίδα, ηταν ο Σεραφείμ Φυντανίδης, ο άνθρωπος που ανήμερα Χριστουγέννων έφυγε απο την ζωή.  Ο άνθρωπος που εκείνο το απόγευμα στο γραφείο του στην οδό Κολοκοτρώνη, μου έδωσε την ευκαιρία να νοιώσω στιγμές σχεδόν απόλυτης ελευθερίας στα γραπτά μου. Ο Σερ, οπως τον φωνάζαμε...