ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ποιος επιτέλους κυβερνάει αυτή τη χώρα;

«Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτή τη χώρα;». Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου των δημοσιογράφων Μιχάλη Ιγνατίου και Κώστα Παπαϊωάννου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη:
Σε μια ταραχώδη περίοδο που αρχίζει μ’ ένα εκλογικό πραξικόπημα (1961), συνεχίζεται μ’ ένα συνταγματικό(1965) και κλείνει μ’ ένα στρατιωτικό (1967), η σημαδιακή χρονιά ήταν το 1963: τα είχε όλα!
·  Ένα πραξικόπημα που… δεν έγινε: το σταμάτησαν οι Αμερικανοί…
·  Μια πολιτική δολοφονία που… δεν τη σταμάτησε κανείς, αν και έγινε σε ανοικτό δημόσιο χώρο, στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στα μάτια 180 αξιωματικών και οπλιτών της Χωροφυλακής: του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη…
· Και μια έντονη σύγκρουση ανακτόρων-πρωθυπουργού που οδήγησε τον Γ. Παπανδρέου στην εξουσία, μετά από 11 χρόνια και τον Κ. Καραμανλή στο Παρίσι για 11 χρόνια, με την απορία: «Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτή τη χώρα;»
Ακριβώς πενήντα χρόνια μετά (ο Καραμανλής έφυγε 9 Δεκεμβρίου 1963), μια σειρά αποκαλυπτικά..
έγγραφα από τα Αρχεία των ΗΠΑ φωτίζουν πρόσωπα και γεγονότα και δείχνουν καταστάσεις ιδιαίτερα επίκαιρες… 

Oι δύο συγγραφείς

- Ο Κώστας Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Δημοσιογράφος. 1956-1974: Ακρόπολις (ελεύθερο κυρίως και δικαστικό ρεπορτάζ).
1974-1987: Τα Νέα (πολιτικό ρεπορτάζ).
1975-1978: Αντί (αρχισυνταξία).
1979-2005: Το Ποντίκι (εκδότης – διευθυντής).
Έγραψε μεταξύ άλλων τα βιβλία: Ο Δράκος του Σέιχ-Σου: Υπόθεση Παγκρατίδη(εκδόσεις ΜΕΔΑ, 1966, «Το Ποντίκι», 1988), Η Ιστορία της Κυρίας ΟΥ (εκδόσεις Καστανιώτη, 1983), Δέκα Μικροί και Μεγάλοι Νέγροι (1989), Το Πολιτικό ’89 (1989),Ιστορία μιας Νύχτας Ατέλειωτης (1991), Αστυνομική Ιστορία (1992), Πολιτική Δολοφονία, Θεσσαλονίκη ’48: Υπόθεση Τζωρτζ Πολκ (1993), Πολιτική Δολοφονία, Θεσσαλονίκη ’63: Υπόθεση Γρηγόρη Λαμπράκη (1993), Ντοκουμέντα της Αντίστασης (1994), 15 Ιουλίου 1965: «Επιχείρηση ΑποσταΣΙΑ» (1995), Αρχίστε από δω τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!… (1995) –όλα από «Το Ποντίκι»–, Η Ελλάδα Ποτέ δεν Πεθαίνει (εκδόσεις Καστανιώτη, 2008).

- Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού MEGA και των εφημερίδων Έθνος και Ημερησία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνεργάζεται με την εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος της Λευκωσίας. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Το Σεμινάριο της Ρώμης (εκδόσεις «Το Ποντίκι»), Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσιντζερ, με τον Κώστα Βενιζέλο, Σχέδιο Ανάν – Το Μυστικό Παζάρι, με τους Κώστα Βενιζέλο και Νίκο Μελέτη, Ίμια – Τα Απόρρητα Τηλεγραφήματα των Αμερικανών, με τον Αθανάσιο Έλλις, και CIA – Ο Απόρρητος Φάκελος του Ανδρέα, με τον Μάριο Ευρυβιάδη, τα οποία κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις μας. Είναι μέλος ερευνητικής ομάδας η οποία ασχολείται συστηματικά με τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της CIA. Υπήρξε μέλος της ομάδας ερευνητών που αποκάλυψε χιλιάδες σελίδες εγγράφων από το απόρρητο αρχείο του Χένρι Κίσιντζερ. Ξεκίνησε την καριέρα του από την εφημερίδα Πρωινή της Νέας Υόρκης. Εργάστηκε στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης και στη Μεσημβρινή. Είναι μέλος της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ), του Συλλόγου Ανταποκριτών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (SDCA) και του Συλλόγου Ανταποκριτών των Ηνωμένων Εθνών ­(UNCA). Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο και καθηγήτρια Dody Tsiantar, με την ­οποία έχουν ένα γιο, τον Ανδρέα.