ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Πόρισμα - φωτιά για Κολλέγιο, Ζηρίδη και Μωραΐτη

Πως το σκάνδαλο διαρροής θεμάτων πλήττει το κύρος του International Baccalaureate

Σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα κατά τη διενέργεια των εξετάσεων International Baccalaureate διαπιστώνει πόρισμα του υπουργείου Παιδείας σε τρία πασίγνωστα ιδιωτικά σχολεία (το Κολλέγιο Ψυχικού, τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη και τη Σχολή Μωραΐτη), που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο της διαρροής θεμάτων.
Οπως αποκαλύπτει το πόρισμα, στις ενδοσχολικές εξετάσεις του ΙΒ το 2010, στο Κολλέγιο Ψυχικού, βελτιώθηκαν βαθμολογίες μαθητών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εισαγωγή τους σε συγκεκριμένα δημοφιλή πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το πόρισμα πλήττει το κύρος του δημοφιλούς απολυτηρίου ΙΒ που παρέχεται στην.. ιδιωτική εκπαίδευση.
Η Ολυμπία Λιάτσου στην «Κ.Ε.» έφερε στο φως την ΕΔΕ που διενήργησε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας, προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες για τρία ιδιωτικά σχολεία που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο της διαρροής θεμάτων στις εξετάσεις του Διεθνούς Απολυτηρίου: το Κολλέγιο Ψυχικού, τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη και τη Σχολή Μωραΐτη.
Η διεθνής αναγνωρισιμότητα που έχει το International Baccalaureate και κυρίως η ζήτηση που έχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ειδικά στο Κολλέγιο Ψυχικού (έχει το μεγαλύτερο ΙΒ στην Ευρώπη με πάνω από 250 μαθητές), είχε αποτέλεσμα, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε το 2009, να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι και να διερευνηθούν οι καταγγελίες που είχε κάνει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) και που συνδέονται με τις εξετάσεις του ΙΒ.
Από την ανάκριση που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της ΕΔΕ, με μεγάλη καθυστέρηση πάντως (ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2013), προέκυψε:
1 Ως προς το Κολλέγιο Ψυχικού, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ο αδελφός του πρωθυπουργού Αλ. Σαμαράς, το πόρισμα της ΕΔΕ μιλά για αλλοίωση των βαθμολογιών μαθητών του αλλά και παραβάσεις που συνδέονται με θέματα εργασιακών σχέσεων.
2 Ως προς τα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη», στα οποία εντοπίστηκε μαθητής του Κολλεγίου Ψυχικού (σ.σ. επιτρέπεται η εγγραφή προς εξέταση σε άλλο σχολείο, εφ' όσον κατά την κρίση του συντονιστή πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις) να έχει πάνω του τα θέματα και τις απαντήσεις των μαθημάτων της Ιστορίας και της Μελέτης Περιβάλλοντος, το πόρισμα αποδίδει ευθύνες: Στους Π. Παναγιωτίδη (απόφοιτο του Κολλεγίου Ψυχικού) και Κων. Μήτσιου (συντονιστή του ΙΒ των εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη) για ενεργητική και παθητική δωροδοκία. Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση αυτή έχουν παραπεμφθεί στα ποινικά δικαστήρια 21 άτομα. Η δίκη έχει αναβληθεί τρεις φορές και η νέα δικάσιμος έχει προσδιοριστεί για τον Φεβρουάριο του 2014.
3 Το πόρισμα δεν εντοπίζει καμία ευθύνη ως προς τη Σχολή Μωραΐτη, αν και εδώ εμφανίστηκε το πρώτο «σκονάκι», το οποίο, σύμφωνα με τη μαρτυρία του μαθητή, του το είχε δώσει μαθητής του Κολλεγίου Ψυχικού. Η καταγγελία έγινε από καθηγητές του σχολείου που το εντόπισαν στο μαθητή.