ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Στο ΒΗΜΑ καταγγέλλουν τους επιστάτες-δικτατορίσκους της εργοδοσίας

***
Επιστολή διαμαρτυρίας προς τη διεύθυνση της εφημερίδας Το Βήμα με κοινοποίηση σε ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ, απέστειλε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, για τη συνεχιζόμενη απαγόρευση πρόσβασης σε δημοσιογραφικές πηγές σε συγκεκριμένους εργαζόμενους.
Ο Τάσος Αναστασιάδης κάνει λόγο για «λογοκρισία που επέβαλαν κατώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας της εφημερίδας» και ότι το καθεστώς λογοκρισίας δεν είναι απλά μια άθλια επιλογή των επιστατικών βαθμίδων, αλλά έκφραση μιας συνολικής επιλογής της διεύθυνσης.
Ο εκπρόσωπος καταγγέλλει αλαζονικές αποφάσεις τoυ big brother επιστάτη -σημειωτέον ότι ο επιστάτης απαντάει και εκτίθεται περισσότερο έναντι των συναδέλφων του. Η επιστασία λοιπόν... διαπίστωσε πως «κατά την ώρα της εργασίας εργαζόμενοι κοιτούσαν πηγές κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook) που έκρινε (!!!) ότι ήταν για προσωπικούς και όχι για δημοσιογραφικούς λόγους». Ο Αναστασιάδης..ζητά -πέρα από την αποκατάσταση της ελευθερίας πρόσβασης στις πηγές για όλους τους εργαζόμενους- πραγματικό δημοσιογραφικό έργο και όχι απλή αναπαραγωγή μιας περιρρέουσας χυδαιότητας (και βέβαια όχι στο χειρισμό της πληροφορίας και της είδησης από τον κάθε επίδοξο διχτατορίσκο).

Διαβάστε τι αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αναστασιάδης στην επιστολή του:
(...)Μια μέρα οι εργαζόμενοι στο webdesk του Βήματος (δηλαδή οι εσωτερικοί συντάκτες που χειρίζονται το ηλεκτρονικό Βήμα) διαπίστωσαν ότι δεν λειτουργούσε η διαδικτυακή πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Υποθέτοντας ότι, όπως και άλλες φορές συμβαίνει, υπήρχε “τεχνικό πρόβλημα”, απευθυνθήκαμε στην τεχνική υπηρεσία και, έτσι, μάθαμε ότι, κατόπιν εντολής, υπήρξε μπλοκάρισμα σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες και για συγκεκριμένα κομπιούτερ του οργανισμού -κατά το γνωστό πρότυπο όλων των διχτατοριών. 
Προφανώς υπάρχει θέμα και με την τεχνική υπηρεσία του ΔΟΛ, της οποίας η δουλειά δεν είναι να στήνει τεχνικά εμπόδια στην πρόσβαση των πηγών (ούτε να ικανοποιεί τέτοιες άθλιες “εντολές”), αλλά αντίθετα να τη διευκολύνει. Όμως, το χειρότερο είναι ότι υπήρξε πράγματι εντολή από την ιεραρχία του webdesk, που προφασίστηκε (μετά τις δικές μου διαμαρτυρίες) ότι θα υπήρχε “εργασιακό πρόβλημα” καθώς, παρακολουθώντας ως big brother και δικαιώνοντας το χαρακτηρισμό της ως απλής επιστασίας (και καθόλου αρχισυνταξίας), διαπίστωσε πως κατά την ώρα της εργασίας συνάδελφοι κοιτούσαν πηγές κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook) που η επιστασία έκρινε (!!!) ότι ήταν για προσωπικούς και όχι για δημοσιογραφικούς λόγους. Τέλος και προφανώς, το ακόμα χειρότερο είναι ότι, μετά τη γνωστοποίηση της αθλιότητας αυτής από εμένα προς εσάς, αντί να λυθεί πάραυτα το ζήτημα, εξακολουθεί να υφίσταται -για να μην αναφερθώ στην αναπαραγωγή της επιστατικής επιχειρηματολογίας αλά big brother για δήθεν “πρόβλημα στη εργασία”!
Εννοείται ότι, πέραν της διαμαρτυρίας, δια της παρούσης σας ζητώ και τυπικά να επανέλθει αμέσως η ελευθερία στην πρόσβαση των πηγών και να καταδικαστεί κάθε απόπειρα της επιστασίας να υποκαθιστά τη δημοσιογραφική κρίση των συναδέλφων. Πέραν των υπολοίπων ουσιαστικών ζητημάτων, η άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας είναι εξαιρετικά αναγκαία για να καταδικαστεί, πρώτον, ο διχασμός των συναδέλφων σε εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων με διαφοροποιημένα δικαιώματα στο δημοσιογραφικό έργο, καθώς και γιατί μια πρώτη, έστω και φαινομενικά δευτερεύουσα απαγόρευση στις πηγές, θα άνοιγε το δρόμο της νομιμοποίησης για οποιαδήποτε άλλη πρόσθετη και γενικευμένη απαγόρευση -και δη με αλαζονικές αποφάσεις του κάθε επίδοξου big brother επιστάτη.
Κύριε διευθυντά,
Μετά την καταδίκη της λογοκρισίας και την αποκατάσταση της ελευθερίας πρόσβασης στις πηγές για όλους τους συναδέλφους, θα μπορούσαν να συζητηθούν -επιτέλους θα έλεγα- και τα ζητήματα της διαδικασίας της εργασίας και του προϊόντος που σας έχουμε, άλλωστε, ζητήσει ήδη από πέρισυ και ιδιαίτερα για το site του Βήματος. Σας επισυνάπτω και το υπόμνημά μου για το θέμα, που -είναι αλήθεια- είχε τεθεί πριν εσείς αναλάβετε τη διεύθυνση (για αυτό και σας το επισυνάπτω).
Σας θυμίζω ότι το υπόμνημα αυτό κατέληγε, ακριβώς για το ιντερνέτ, στην ανάγκη “να υπάρξουν διαδικασίες πραγματικής κινητοποίησης του ίδιου του εργαζόμενου ως υπεύθυνου και συλλογικού παραγωγού (ειδήσεων) και όχι ως απλού εκτελεστή διαταγών” ως προϋπόθεση “για να φιλοδοξήσουμε να επανέλθουμε στην “είδηση” ξεφεύγοντας από την άκριτη αναπαραγωγή ενός “θορύβου” που αναγκαστικά αναπαράγει την επιφανειακή χυδαιότητα του κόσμου μας.”
Ευγενικά, άλλωστε, με βάση ορισμένες ενδεικτικές διαπιστώσεις επί του ηλεκτρονικού προϊόντος και επί της σχετικής διαδικασίας της εργασίας, είχα διατυπώσει ως πηγή των προβλημάτων τον κίνδυνο που ενέχει “η τεχνικίστικη αντίληψη πως η γνώση και οι ικανότητες είναι ιδιοκτησία του κεφαλαίου και της ιεραρχίας και ότι οι εργαζόμενοι απλώς εκτελούν διαταγές. Αν η φαντασίωση αυτή δεν ισχύει σε κανέναν κλάδο, στο δικό μας, της ενημέρωσης, είναι ακόμα πιο παρανοϊκή και οδηγεί στα χειρότερα αποτελέσματα. ”
Καλοπροαίρετα, δεν φανταζόμουν ότι θα έφτανε ως τον σημερινό bigBrotherισμό και την απαγόρευση της πρόσβασης στην πληροφορία. Ο εκδότης, άλλωστε, με τον οποίο είχα τότε συζητήσει τις θέσεις του υπομνήματός μου, με είχε διαβεβαιώσει ότι “συμφωνεί απολύτως με τις γενικές μου διαπιστώσεις για το δημοσιογραφικό έργο”, αν και, “λόγω κρίσης”, “δεν θα ήταν η ώρα” να τεθούν αυτά τα ζητήματα. Προφανώς εγώ δεν συμφώνησα με αυτό και είχα απολύτως δίκιο στο ότι η αποκλειστική επιχειρηματική διάσταση είναι κοντόφθαλμη, γιατί η φερεγγυότητα του προϊόντος στην οποία βασίζεται συνδέεται με μια διαδικασία της εργασίας που να εξασφαλίζει πραγματικό δημοσιογραφικό έργο και όχι απλή αναπαραγωγή μιας περιρρέουσας χυδαιότητας (και βέβαια όχι στο χειρισμό της πληροφορίας και της είδησης από τον κάθε επίδοξο διχτατορίσκο).
 Η απάντηση του Τάσου Μπάρλα
 «Με έκπληξη διάβασα την επιστολή του εκπροσώπου των συντακτών του Βήματος στην ΕΣΗΕΑ Τάσου Αναστασιάδη σχετικά με την απαγόρευση πρόσβασης σε δημοσιογραφικές πηγές σε επιλεγμένους συναδέλφους που εργάζονται στις βάρδιες της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας.
Στην πραγματικότητα δεν έχουν πρόσβαση και μόνο στο facebook τα 4 computer της βάρδιας, κάτι που έγινε κατόπιν απαίτησης των συναδέλφων που δουλεύουν μαζί καθώς ο ίδιος αλλά και ένας – δύο ακόμα συνάδελφοι, παρά τις καθημερινές επί σειρά μηνών συστάσεις, απασχολούνταν συνεχώς με αυτό και παραμελούσαν την εργασία τους στην ηλεκτρονική σελίδα του Βήματος.
Άλλωστε ο ίδιος ο εκπρόσωπος, έχει δηλώσει δημόσια από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο webdesk και επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, ότι θεωρεί την ενασχόλησή του σε αυτό, ως γραμματεία και όχι ως δημοσιογραφική εργασία, προσβάλλοντας όχι μόνο τη δουλειά μας αλλά και όλους τους συναδέλφους του webdesk.
Όσο για τα υπόλοιπα περί επιστασίας, big brother και επίδοξων δικτατορίσκων που αναφέρονται στην επιστολή – λίβελο, θεωρώ ότι είναι ανάξια σχολιασμού και τα αφήνω στην κρίση σας.
Τάσος Μπάρλας»
***Η φωτογραφία είναι από παρέμβαση που έκαναν μέλη της Ανοιχτής Λαϊκής Συνέλευσης Χολαργού-Παπάγου, στα γραφεία του ΔΟΛ για δημοσίευμα στο site του Βήματος τον περασμένο Μάρτιο. Διακρίνεται ο διευθυντής της εφημερίδας Αντώνης Καρακούσης.