ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ο Κοτρώτσος για το λουκέτο στις Αποκαλύψεις: Πληρώνουμε τα λάθη μας και το γεγονός ότι δεν είχαμε «κολλητούς»…

«ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ»

Mε ένα σημείωμα στο προσωπικό του μπλογκ, υπό τον τίτλο «ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: IN MEMORIAM», ο Σεραφείμ Κοτρώτσος δημοσιοποιεί και ανακοινώνει επίσημα το λουκέτο που έβαλε στην εφημερίδα Αποκαλύψεις. Ο Κοτρώτσος δεν παραλείπει να επισημάνει ότι αυτός κι ο συνέταιρος και φίλος του Λουκάς Κατσώνης κλείνοντας την εφημερίδα αφήνουν πίσω τους υποχρεώσεις τις οποίες θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο. Ολα αυτά βέβαια χωρίς να δεσμευτεί για το πότε ακριβώς θα εξοφληθούν δεδουλευμένα τριών, πέντε και οκτώ μηνών!.. Οπως έγινε γνωστό ακόμη και την ώρα της ανακοίνωσης του λουκέτου ο Κοτρώτσος έκανε ζύμωση με εκείνους που θα ήθελε να τον συνδράμουν στο portal που διατηρούσε παράλληλα με την εφημερίδα, αλλά και να τον στηρίξουν γράφοντας στο... χειροποίητο «ανατρεπτικό» blog που άνοιξε διεκδικώντας το δικαίωμα στη διαφορετικότητα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Κοτρώτσου:

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: IN MEMORIAM
του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου

Επειδή η είδηση για την αναστολή της έκδοσης των ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ κάνει τον γύρο του Διαδικτύου (αλλού με συμπάθεια και κατανόηση κι αλλού με κακεντρέχεια και...ανακούφιση), οφείλω να επισημάνω μερικά πράγματα. Προς εξήγηση και in memoriam:

Μαζί με τον συνεταίρο και φίλο Λουκά Κατσώνη καταβάλαμε, όλες τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατηθούμε ζωντανοί, σε μία αγορά που πνέει τα....λοίσθια, με ελάχιστη διαφήμιση, μειωμένες κυκλοφορίες και με ερμητικά κλειστές τις στρόφιγγες ρευστότητας.
Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εξασφαλίσουμε τραπεζική ή άλλη χρηματοδότηση. Δυστυχώς, δεν στάθηκε δυνατό.
Πληρώνουμε τα λάθη μας αλλά, κυρίως, το δυσμενές κλίμα στην αγορά, την κακή οικονομική εικόνα της πλειονότητας των μέσων ενημέρωσης και την γενικευμένες ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Πληρώνουμε, όμως, και το γεγονός ότι δεν είχαμε «κολλητούς»...
Όσοι, στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, είχαν προλάβει να υπερδανειστούν από τράπεζες, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και άλλους, είναι, τώρα, «πολύ ακριβοί» για να χρεοκοπήσουν.
Για ορισμένους απ΄ αυτούς η χρηματοδότηση συνεχίζεται, παρότι βυθίζονται ολοένα και περισσότερο, παρότι τίθενται υπό την επιτήρηση του Χ.Α.
Βλέπετε, πίσω από τις «Αποκαλύψεις» δεν υπήρξαν εφοπλιστές, εργολάβοι, επιχειρηματίες . Παρά το γεγονός ότι κάποιοι κακοπροαίρετοι είχαν εκπονήσει «θεωρίες συνωμοσίας» -σχετικά με το ποιός ή ποιά βρίσκεται πίσω από την εφημερίδα αυτή- πριν καλά καλά κυκλοφορήσει στα περίπτερα. Τώρα κάποιοι επιχαίρουν. Κοντόθωροι, όπως είναι, δεν αντιλαμβάνονται πως το τσουνάμι δεν πνίγει κάποιους επιλεκτικά. Εάν δεν σταματήσει θα μας πνίξει όλους.

Ξεκινήσαμε μόνοι μας αυτή την προσπάθεια, μόνοι σας αποχαιρετούμε. Με μία εφημερίδα μαχητική, αποκαλυπτική, μία εφημερίδα με μέσο όρο κυκλοφορίας πρώτου τριμήνου πάνω από 20.000 φύλα. Μία εφημερίδα που δημιούργησε, με τις μικρές της δυνάμεις, δεκάδες θέσεις εργασίας στην χειρότερη εποχή για τον κλάδο.
Δεν αντέχουμε, όμως, το οικονομικό βάρος. Τα κόστη ξεπερνούν τις δυνατότητές μας και τα έσοδα είναι ελάχιστα.
Οι «Αποκαλύψεις» ξεκίνησαν με ένα μικρό κεφάλαιο που κατέθεσαν οι δύο εκδότες τους και με πολύ όρεξη για ανεξάρτητη και μαχητική δημοσιογραφία. Δεν είχαμε κονδύλια για πανάκριβα dvd και cd, αρκεστήκαμε μόνο σε μικρές προσφορές που θεωρούσαμε πως συνάδουν με το ρόλο της δημοσιογραφίας και των εφημερίδων (βιβλία, ενημερωτικά ένθετα, ποιοτική μουσική κλπ.). Και δεν είχαμε τη δυνατότητα μεγάλων δαπανών για διαφημιστική προβολή.
Δυστυχώς, το αναγνωστικό κοινό έχει μεταβληθεί εδώ και καιρό σε καταναλωτές- αγοραστές. Εμείς το διαμορφώσαμε έτσι. Πολλοί αγοράζουν τα προϊόντα των εφημερίδων και όχι τις εφημερίδες αυτές καθ΄ αυτές. Αυτό τον ανταγωνισμό δεν τον αντέξαμε. Φτάσαμε μέχρι εκεί που μπορούσαμε.
Τώρα, αφήνουμε πίσω μας υποχρεώσεις τις οποίες θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Και, ελπίζουμε, κάποια στιγμή να συναντηθούμε από νέα μετερίζια.
Μία μόνο ευχή σε όσους διαβάσουν αυτές τις γραμμές: αντισταθείτε!
Αντισταθείτε στην ευκολία της δημοσιογραφικής κυβίσθησης. Αντισταθείτε στις κομματικές ντουντούκες.
Αντισταθείτε σε εκείνους που σας εξαγοράζουν με φωσφοριζέ προϊόντα και σας σερβίρουν στρατευμένες (δήθεν) ειδήσεις.
Επιλέξτε τους περισσότερο ανεξάρτητους. Τους μοναχικούς.
Οι καιροί, άλλωστε, είναι πολύ δύσκολοι για να τους επιτρέψετε να σας εξαπατούν. Πολιτικούς, μιντιάρχες, διαπλεκόμενους.
Από καρδιάς ευχαριστούμε για την συγκινητική και συναρπαστική περιπέτεια των «Αποκαλύψεων» που ζήσαμε μαζί.


-το σημείωμα του Σεραφείμ Κοτρώτσου στο anatropi2020.blogspot.com