ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ελεγχος στο ΑΠΕ για τις προσλήψεις και τη ρεμούλα των προηγουμένων ετών

ΟΤΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΣΧΟΙΝΙ

Εντολή να ξεκινήσει άμεσα έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το «μεγάλο πάρτι που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια» στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έδωσε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Σίμου Κεδίκογλου, ο Πεταλωτής υποστήριξε ότι το Πρακτορείο ζημιώθηκε με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τη διακυβέρνηση της ΝΔ.

«Παραλάβαμε ένα Πρακτορείο με 1,5 εκατομμύριο ευρώ έλλειμμα για το 2010 και χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία 1,8 εκατομμύρια ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, την περίοδο 2004-2010, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσλήφθηκαν, με απόλυτα αδιαφανή τρόπο, 141 άτομα, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του Πρακτορείου με τουλάχιστον 400.000 ευρώ ανά μήνα, ποσό που αντιστοιχεί σε 5,6 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και σε συνολικά 33 εκατομμύρια ευρώ κατά τη θητεία της προηγούμενης διοίκησης. Αντιθέτως, όπως πρόσθεσε, από τη νέα διοίκηση δεν έχει γίνει πρόσληψη ορισμένου ή αορίστου χρόνου...

Ο Πεταλωτής παρατήρησε ότι από το 2010 το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανήκει στις ΔΕΚΟ, βάσει του ν.3899, κατηγορώντας τον κ. Κεδίκογλου πως με τον ισχυρισμό του ότι οι περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων του Πρακτορείου έγιναν από τη διοίκηση, είναι σαν να ζητάει να μην εφαρμοστεί νόμος του κράτους.

Διεύψευσε, επίσης, ότι περικόπηκαν κατά 50% τα ημερομίσθια κατά τις ημέρες των στάσεων εργασίας, ενώ παραδέχθηκε ότι για γραφειοκρατικούς λόγους, υπήρξαν καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των εργαζομένων, κάτι που δεσμεύθηκε ότι δεν θα ξανασυμβεί.

Από την πλευρά του ο Κεδίκογλου υποστήριξε ότι ποτέ δεν έχει δημιουργηθεί κατάσταση, παρόμοια με τη σημερινή, στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνοντας πως επί πέντε χρόνια κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο παρουσίασης των γεγονότων από το ΑΠΕ, κάτι για το οποίο ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι είχε υποβληθεί ερώτηση από τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.

Απαντώντας, ο Πεταλωτής ανέφερε ότι άλλαξε η δομή του Πρακτορείου και εκσυχρονίστηκε, ενώ εξοικονομήθηκαν 317.000 ευρώ από περικοπές σε λειτουργικά έξοδα του 2010 κι επιπλέον ολοκληρώνεται εντός του Απριλίου ο σχεδιασμός των ιστοσελίδων, ενώ έχει ξεκινήσει η αξιοποίηση της διαδικτυακής τηλεόρασης -η οποία, όπως είπε, δεν είχε καθόλου έσοδα- έτσι ώστε να αρχίσει να έχει έσοδα και να μην αποτελεί μόνο «μία μαύρη τρύπα».

Ο Κεδίκογλου έκανε επίσης λόγο για «προσλήψεις, παρά το ότι αυτές απαγορεύονται», «καθυστερήσεις πληρωμών», «περικοπή του 10% των μισθών πέρσι» και «επικείμενη δεύτερη αυθαίρετη μείωση, που αφορά τις ΔΕΚΟ, από τις οποίες δικαίως οι εργαζόμενοι θέλουν να εξαιρεθούν».

Ο βουλευτής της ΝΔ αναγνώρισε ότι η προηγούμενη διοίκηση προέβη σε προσλήψεις, αναφέροντας ότι έγιναν για τη στελέχωση νέων και επιτυχημένων τμημάτων, αλλά υποστήριξε ότι μεγάλο μέρος των εργαζομένων αυτών αποχώρησαν, επειδή οι θέσεις δεν ήταν μόνιμες. -Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ