ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Η απεργία στον Αγγελιοφόρο έφερε αποτέλεσμα

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» ΚΑΙ «ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ»

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις πάντα φέρνουν αποτελέσματα στα εκδοτικά συγκροτήματα όταν οι Ενώσεις και οι εργαζόμενοι παραμένουν ενωμένοι και αλληλέγγυοι. Ετσι η 48ωρη απεργία στον «Αγγελιοφόρο» και στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» εξασφάλισε μια πρώτη νίκη των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη.
Η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος, θυγατρικό σχήμα των ΔΟΛ - Πήγασου με συνεκδότη τον Α. Μπακατσέλο, ανέστειλε την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, την οποία αποφάσισε μονομερώς να επιβάλει σε όλο το προσωπικό με μειώσεις μισθών 15-20%.
Η απεργία που κήρυξαν από κοινού στη Θεσσαλονίκη η ΕΣΗΕΜΘ, οι Ενώσεις Προσωπικού, Τεχνικών και Συντακτών Περιοδικού Τύπου καθώς και ο Σύνδεσμος Γραφικών Τεχνών «ταρακούνησε» τους εκδότες της επιχείρησης με την αποφασιστικότητά της, καθώς αποτέλεσε μια συντονισμένη και οργανωμένη κινητοποίηση των πέντε σωματείων, με στόχο να μην.... κρεμαστεί στα περίπτερα η έκδοση της Κυριακής.
Η διοίκηση της επιχείρησης όρισε νέα συνάντηση για διάλογο από νέα (;) βάση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου.
Πάντως, ό,τι δεν έχει καταφέρει έως τώρα η ΕΣΗΕΑ με τις παλινωδίες της και τις υπονομευμένες κινητοποιήσεις της, φαίνεται πως μπορούν να το διεκδικήσουν με μεγαλύτερο σθένος και πνεύμα ενότητας η ΕΣΗΕΜΘ και οι άλλες ενώσεις της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, στο άλλο μεγάλο συγκρότημα της Βόρειας Ελλάδας, αυτό της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής, που διαθέτει τις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά», η απεργία των πέντε σωματείων με τα ίδια αιτήματα συνεχίζεται. Στην περίπτωση αυτή η εργοδοσία εμμένει στο ήδη εφαρμοζόμενο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας για 4, 3 ή και 2 ημέρες την εβδομάδα με μειώσεις μισθών από 20% έως 50%. Ετσι, σήμερα (Σάββατο), αύριο (Κυριακή) και τη Δευτέρα δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες του συγκροτήματος. Εδώ, η κατάσταση πλέον έκρυθμη, καθώς οι εκπρόσωποι της διοίκησης κρατούν πιο σκληρή στάση και αδιαφορούν για τις συνέπειες των αποφάσεών τους, όσον αφορά στο κύρος και στην αξιοπιστία των ιστορικών τίτλων που κατέχουν.