ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Βόλτες τουρκικής κορβέτας σε Τήνο, Πάρο και Μύκονο!

του Μάκη Πολλάτου / protothema.gr

Τα νησιά της Τήνου, Πάρου και Μυκόνου προσέγγισε το βράδυ της Τρίτης ακόμη ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο, παραβιάζοντας, χωρίς προφανή λόγο και αιτία, τα ελληνικά χωρικά ύδατα και τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης!
Η τουρκική κορβέτα «Μπόντρουμ», η οποία σύμφωνα με τις καταγραφές απέπλευσε το μεσημέρι της Τρίτης 8 Φεβρουαρίου από το λιμάνι της Σμύρνης, έπλευσε στο Αιγαίο με πορεία νότια –ελαφρώς νοτιοδυτική.
Το τουρκικό πολεμικό αρχικώς κινήθηκε βορείως της Χίου και στη συνέχεια προχώρησε δυτικά των Ψαρών, σε διεθνή ύδατα.
Περίπου στα επτά και μισή με οκτώ το βράδυ της Τρίτης, η τουρκική κορβέτα «Μπόντρουμ» πέρασε σε ελληνική χωρική θάλασσα και έπλευσε ανάμεσα στην Τήνο και την Μύκονο!
Από εκείνη την ώρα, πολεμικά πλοία του ελληνικού στόλου που παρακολουθούσαν διακριτικά τον πλου της «Μπόντρουμ» εξέπεμπαν μηνύματα μέσω ασυρμάτου με τα οποία καλούσαν τον κυβερνήτη της τουρκικής κορβέτας να.... απομακρυνθεί άμεσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα δεδομένου ότι παραβιάζει τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης.
Το εξοργιστικό είναι ότι το τουρκικό πολεμικό πλοίο αγνόησε πλήρως τις εκκλήσεις των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και συνέχιζε να πλέει εντός ελληνικής χωρικής θάλασσας για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ωρών!
Περίπου στις 11 το βραδυ της Τρίτης, η Μπόντρουμ έπλεε δυτικά της Πάρου με πορεία νότια νοτιοδυτική κινούμενη πάντοτε μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
Η άσκοπη περιπλάνηση του τουρκικού πολεμικού πλοίου στις Κυκλάδες έχει θέσει σε συναγερμό το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τον Αύγουστο του 2009, η ίδια κορβέτα (Bodrum F-501 τύπου Α69), είχε χτυπήσει σε βράχια σε πολύ μικρή απόσταση μόλις 500 μέτρα από τις ακτές του Καστελόριζου. Στο περιστατικό εκείνο η τουρκική κορβέτα είχε υποστεί σοβαρές ζημιές. Στο σημείο μάλιστα ανοικτά του Καστελόριζου που η Μπόντρουμ είχε ξύσει τον βυθό, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είχε εντοπίσει το σόναρ της τουρκικής κορβέτας...