ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ο «Καλλικράτης» -λέει- άναψε πράσινο για την κυβέρνηση

* ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΑΠΟΧΗΣ
* ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
* ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 10ΕΤΙΕΣ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ / Ελευθεροτυπία

Η μεγάλη ανατροπή στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης χρωματίζει το δεύτερο γύρο των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση. Συνολικά τα αποτελέσματα είναι ευνοϊκότερα για το ΠΑΣΟΚ από εκείνα του πρώτου γύρου και επιτρέπουν στην κυβέρνηση να πάρει μια ανάσα, εν όψει δύσκολων αποφάσεων.

Η αποχή ήταν πολύ μεγάλη και χθες, ξεπερνώντας και αυτήν του πρώτου γύρου. Παρά την πρωινή έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, η τάση δεν άλλαξε. Στο φαινόμενο αυτό αναφέρθηκαν στις δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σύμφωνα με τα βασικά κριτήρια που είχαν τεθεί πριν από τις εκλογές, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

*Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε
οκτώ περιφέρειες και η Ν.Δ. πέντε. Σε μια περιφέρεια (Ιόνια Νησιά) η μάχη δινόταν ψήφο με ψήφο. Την πήρε τελικά η ΝΔ.

* Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε
, όπως αναμενόταν, τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική. Ο υποψήφιός του Γ. Σγουρός ξεπέρασε το σκόπελο της αντιμνημονιακής ψήφου και νίκησε. Αντίθετα, η ευθεία πολιτικοποίηση των εκλογών, την οποία επιχείρησε και στο δεύτερο γύρο ο Αντώνης Σαμαράς, δεν ευνόησε τον υποψήφιο της Ν.Δ. Β. Κικίλια.

**Η μεγάλη ανατροπή συντελέστηκε στην Αθήνα
. Η Ν.Δ. χάνει το δήμο ύστερα από 24 χρόνια (τον είχε κερδίσει τότε ο μετέπειτα αρχηγός της Μιλτ. Εβερτ). Τον.... κέρδισε ένα πρόσωπο εκτός κομματικών σχηματισμών, ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος είχε την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων Πράσινων.

**Ανατροπή και στη Θεσσαλονίκη. Ο Γιάννης Μπουτάρης, τον οποίο υποστήριξαν οι ίδιες δυνάμεις, κέρδισε το δήμο, τον οποίο κατείχαν υποψήφιοι της Ν.Δ. επίσης από το 1986.
**Η νίκη του υποψηφίου της Ν.Δ. Β. Μιχαλολιάκου στον Πειραιά πρόσφερε μια διέξοδο στη Ν.Δ., που κατάφερε την ύστατη στιγμή να συσπειρώσει τις δυνάμεις της. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γ. Μίχας φαίνεται ότι πλήρωσε και τη σύγκρουσή του με τον νυν δήμαρχο Π. Φασούλα.

**Στην περιφέρεια της Πελοποννήσου κέρδισε ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Π. Τατούλης και ηττήθηκε ο υποψήφιος της Ν.Δ. Δ. Δράκος, υπέρ του οποίου είχε ρίξει προσωπικά το βάρος του ο κ. Σαμαράς.

Κομματικές ήττες

Αξιοσημείωτο γεγονός για τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ θεωρείται ότι τουλάχιστον δύο καθαρά κομματικές υποψηφιότητες (στον Πειραιά ο Γ. Μίχας και στην Πάτρα ο Δ. Κατσικόπουλος) απέτυχαν. Μόνο ο κ. Σγουρός στην περιφέρεια υπερίσχυσε.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που πρόβαλαν τηλεοπτικά δίκτυα, στο δεύτερο γύρο των εκλογών οι ψηφοφόροι ψήφισαν κυρίως με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Αυτά τα κριτήρια είχε προτάξει το ΠΑΣΟΚ, αλλάζοντας άρδην τη στρατηγική των διλημμάτων του πρώτου γύρου. Αντίθετα, η Ν.Δ. επέμεινε ώς το τέλος στη στρατηγική της πλήρους πολιτικοποίησης των εκλογών.