ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Σε συναγερμό οι δημοσιογράφοι για το Ασφαλιστικό






Κάτι κινείται στην ΕΣΗΕΑ το τελευταίο διάστημα. Τουλάχιστον οι ανακοινώσεις του ΔΣ είναι δυναμικές και προσπαθούν να ανταποκριθούν στα αιτήματα των καιρών. Ετσι: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ θέτει τον Κλάδο σε συναγερμό ενόψει των εξελίξεων στο Ασφαλιστικό. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση οδηγεί στην πλήρη ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και προσδοκιών μας.
Το «πόρισμα» της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες και εφησυχασμούς:
Η σύνταξη, όπως τη γνωρίζαμε, οδηγείται στο.... κρεβάτι του Προκρούστη, αντικαθίσταται από ένα «φιλοδώρημα» της τάξης του σημερινού ΕΚΑΣ -που μάλιστα θα δίνεται στα 65!- ενώ το υπόλοιπο των προσδοκιών μας επαφίεται στην «ανταποδοτικότητα», δηλαδή τίθεται εκτός της εγγύησης του Δημοσίου (αλλά και εκτός της υποχρέωσης επαρκούς χρηματοδότησης)…
Αυξάνουν τα πραγματικά Ορια Ηλικίας συνταξιοδότησης, με την κατάργηση συγκεκριμένων κατακτήσεων (π.χ. 37ετία) και τη θεσμοθέτηση «τιμωριών» που θα μας οδηγούν στην παραμονή στην εργασία μέχρι τα βαθειά γεράματα.
Δεσμεύονται τα αποθεματικά όλων των Ταμείων σε μια ομιχλώδη «ενιαία διαχείριση» που τα μετατρέπει σε εύκολη λεία είτε των πολιτικών κάλυψης των «ελλειμμάτων» είτε επιχειρήσεων αφαίμαξης, όπως τα διαβόητα Δομημένα Ομόλογα…
Προωθείται ισοπέδωση στον Κλάδο Υγείας, με την πρόταση για ενιαίους κανόνες και ενιαίες παροχές σε όλους τους ασφαλισμένους στο κατώτερο επίπεδο δικαιωμάτων και προσδοκιών (π.χ. στο σημερινό επίπεδο παροχών του ΙΚΑ).
Αυτές οι βαθιές ανατροπές προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον -με αρχή το 2013- χωρίς κανένα σεβασμό στις υποσχέσεις περί «μη-αιφνιδιασμού», αλλά και στα «ώριμα» ασφαλιστικά δικαιώματα…
Οι πολιτικές αυτές συγκροτούν μια βαθειά αντιμεταρρύθμιση που κατεδαφίζει το Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανοίγοντας δρόμο για μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Μεταφέρουν κολοσσιαίους πόρους προς την πλευρά του Προϋπολογισμού και τους εργοδότες. Διευκολύνουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που κυριαρχεί σήμερα στην Ε.Ε. και θέτει τα ελλείμματα και την εξυπηρέτηση του χρέους πάνω από τις ανάγκες και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.
Αυτή η πολιτική πρέπει να αντιμετωπιστεί από το συνδικαλιστικό κίνημα, πρέπει να ανατραπεί. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι το σημερινό επίπεδο ασφαλιστικής κάλυψης των δημοσιογράφων είναι αδιαπραγμάτευτο, ότι στο ασφαλιστικό δεν παραχωρούμε, αντίθετα διεκδικούμε βελτιώσεις.
Προς την κατεύθυνση αυτή καλούμε τον Κλάδο σε άμεση επαγρύπνηση. Καλούμε τα Σωματεία των εργαζομένων στην ενημέρωση, στη διαμόρφωση κοινών αιτημάτων και τακτικής, ώστε να συγκροτήσουμε πιο αποτελεσματική αντίσταση».