ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Σάλος στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη στο Ισραήλ


Η εσωκομματική εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η οποία μάλιστα πήρε παράταση μίας ώρας καθώς -σύμφωνα με την Κουμουνδούρου- είχε υψηλή συμμετοχή, ήταν το μεγάλο γεγονός για την αξιωματική αντιπολίτευση αφού τα μέλη και οι φίλοι της κλήθηκαν να επιλέξουν 35 υποψηφίους για το ευρωψηφοδέλτιο.

Ωστόσο αυτή η «πρωτόγνωρη διαδικασία», όπως την είχε περιγράψει ο Στέφανος Κασσελάκης, σκιάστηκε από επίσης κάτι εντελώς πρωτόγνωρο: την ανακοίνωση του κόμματος που βγήκε χθες το πρωί αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και η οποία δεν είχε καμία αναφορά στη Γάζα και την Παλαιστίνη, αντιθέτως ήταν απολύτως υποστηρικτική προς το Ισραήλ. Για κάποιες ώρες τα τηλέφωνα των στελεχών της Κ.Ο. του κόμματος «άναψαν» με βουλευτές να διαμαρτύρονται με κάθε τρόπο για το ύφος και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, η οποία δεν είχε καμία σχέση με το παρελθόν του κόμματος της Αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου.

Μπροστά στο μπαράζ των αντιδράσεων, εκεί, γύρω στο μεσημέρι, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθώντας να περισώσει κάτι, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. Κι αυτό επειδή το θέμα δεν ήταν απλά η χθεσινή ανακοίνωση, αλλά μια σειρά συμβάντων εδώ και μία εβδομάδα τα οποία δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εγκαταλείπει την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθούσε και ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση και να γέρνει επικίνδυνα προς τη μία πλευρά, αγνοώντας τις συνέπειες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταδικάζει απερίφραστα την επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια», ήταν το κομμάτι της ανακοίνωσης που προκάλεσε αντιδράσεις, μιας ανακοίνωσης που όπως ήδη αναφέρθηκε δεν είχε ούτε μία αναφορά στη γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα, στα χιλιάδες νεκρά παιδιά και αμάχους από τότε που άρχισαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι μία εβδομάδα πριν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κρήτη και μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό του νησιού είχε χαρακτηρίσει -δύο φορές- «ιερή αμυντική συμμαχία» το ΝΑΤΟ. Λίγες μέρες αργότερα και μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών είχε επίσης ταυτιστεί με τον αγώνα του ΝΑΤΟ κατά των «ανατολικών καθεστώτων».

Η ανάρτηση

Στην ανάρτησή που έκανε ο κ. Κασσελάκης χθες το μεσημέρι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι καταδίκαζε «χωρίς αστερίσκους τη χθεσινή επίθεση, μαζί και κάθε προηγούμενη επιθετική ενέργεια που μετέτρεψε τη Μέση Ανατολή σε γη του αίματος, της βίας, της αδικίας και του ξεριζωμού». Προφανώς με το «προηγούμενη επιθετική ενέργεια» αναφερόταν στην επίθεση των Ισραηλινών στο προξενείο του Ιράν στη Συρία στις αρχές Απριλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν Ιρανοί αξιωματούχοι. Ηταν η επίθεση η οποία προκάλεσε την απάντηση του Ιράν το βράδυ του Σαββάτου. Εν συνεχεία καλούσε σε άμεση διπλωματική επίλυση «της κρίσης στη Γάζα».

Δημήτρης Τερζής / ΕφΣυν