ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Αντιδράσεις εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ για τα περί «σεξιστικών δηλώσεων» του Δημήτρη Παπανώτα


Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κάνει λόγο για «κοπτοραπτική»

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η ανακίνηση δηλώσεων που έκανε πριν από περίπου έναν μήνα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπανώτας. Τα όσα ακούστηκαν για «σεξιστικές δηλώσεις» του πανελίστα καταδικάζουν τόσο η Άννα Ελεφάντη, υποψήφια βουλευτής στο παρελθόν με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η Έφη Αχτσιόγλου της Νέας Αριστεράς, ενώ και το ΠΑΣΟΚ σχολίασε δηκτικά τις εξελίξεις. Επίσης στο θέμα παρενέβη η Σοφία Μπεκατώρου και η  υποψήφια ευρωβουλευτής, Δώρα Τσαμπάζη. Παράλληλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρατεί αναβρασμός, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν αποπομπή του από το ψηφοδέλτιο.

Τι προηγήθηκε

 Ο Δημήτρης Παπανώτας είχε μιλήσει σε τηλεοπτική εκπομπή με αφορμή αντιπαράθεση που είχε με την Νόνη Δούνια (υποψήφια ευρωβουλευτή με τη Ν.Δ.) και έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου για την έμφυλη βία, είπε ότι μία γυναίκα δεν έχει κανέναν πρόβλημα «εκτός αν θέλει να έχει»:
«Δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα έχει η κ. Δούνια που νιώθει ότι είναι μια καταπιεσμένη. Αλλά εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην ΕΕ κανένα, εκτός αν θέλει να έχει.
Δηλαδή, αν πάρει έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί, και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της. Η κυρία Δούνια έχει πάθει αυτό που έχουν πάθει πολλοί τελευταία, το να συγχέουνε τα δικαιώματα των γυναικών σε οτιδήποτε μιλάμε. Αυτό είναι μια υστερία. Κόψτε αυτή την υστερία γιατί δεν ζούμε στο Ιράν. Ζούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τα λόγια αυτά έφεραν ορυμαγδό αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωση με την ηθοποιό Άννα Ελεφάντη (υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν) να υπογραμμίζει:
 «Οι δηλώσεις του κυρίου Παπανώτα είναι απαράδεκτες και σεξιστικές και δε συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η έμφυλη βία κύριε Παπανώτα δεν είναι ιδιωτικό θέμα, είναι πρόβλημα της κοινωνίας μας. Καμία γυναίκα που κακοποιείται δεν φταίει ποτέ για αυτό που της συμβαίνει. Πρέπει η πολιτεία να πάρει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα βοηθήσει τις γυναίκες να μιλήσουν, να καταγγέλλουν και να είναι ασφαλείς μετά την καταγγελία τους. Η ενοχοποίηση της γυναίκας με πατριαρχικές και σεξιστικές αναφορές είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Θέση πήρε και η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου αναφέροντας:
 «Σε δηλώσεις του υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι στην Ελλάδα η γυναίκα δεν έχει κανένα πρόβλημα, ‘εκτός αν πάρει κάποιον σατράπη που την κακοποιεί και η ίδια κάθεται και το ανέχεται, οπότε είναι πρόβλημα ΤΗΣ. Οι απόψεις αυτές δεν είναι νέες στον δημόσιο λόγο, έρχονται από πολύ παλιά. Στην Ελλάδα, που για όσους δεν βλέπουν πρόβλημα, να τους ενημερώσω ότι είναι ουραγός στον δείκτη ισότητας των φύλων. Αυτές οι απόψεις αναπαράγουν τα πατριαρχικά στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία. Απόψεις που βρίθουν σεξισμό, άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας, μισογυνισμό. Ας καταλάβουν όμως κάτι καλά μερικοί και όσοι τους προσφέρουν πολιτικό βήμα. Η κακοποίηση δεν είναι ‘πρόβλημά ΤΗΣ’. Έχει θύτες και θύματα. Και όσο κάποιοι θα καλύπτουν τους θύτες, ενοχοποιώντας τα θύματα, τόσο η ζωή άλλης μιας θα καταστρέφεται. Η κακοποίηση δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Είναι συλλογικό τραύμα για την κοινωνία μας. Όσο αρνείστε να το κατανοήσετε, θα μας βρίσκετε όλες απέναντι».

«Προκαλεί εντύπωση πως μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο η Σοφία Μπεκατώρου, που πρωτοστάτησε στο κίνημα metoo, και ο Δημήτρης Παπανώτας που συμμερίζεται την άποψη πως "_αν μια γυναίκα πάρει έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί και κάθεται και το ανέχεται, πρόβλημα της» σχολίασαν με νόημα πηγές από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η Σοφία Μπεκατώρου

Αιχμηρή εμφανίστηκε η Σοφία Μπεκατώρου όσον αφορά στο ζήτημα του Δημήτρη Παπανώτα.
«Ελπίζω το κόμμα θα κάνει την κίνηση που πρέπει στο θέμα Παπανώτα», δήλωσε στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά η υποψήφια ευρωβουλευτής και Ολυμπιονίκης, που ήταν η πρώτη που άνοιξε δημόσια την υπόθεση της γυναικείας κακοποίησης στην Ελλάδα.
«Ελπίζω ότι το κόμμα θα σταθεί όπως πρέπει. Να κάνει την κίνηση που πρέπει. Είμαι ήδη σε επικοινωνία με το κόμμα και περιμένω να τοποθετηθούν για το θέμα», ανέφερε.
Η κυρία Μπεκατώρου υπήρξε έντονα αιχμηρή κατά του συνυποψηφίου της, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να λέμε ότι φέρνουμε ανθρώπους με νέες ιδέες και οι άνθρωποι που έρχονται όχι απλά να έχουν απαρχαιωμένες, αλλά να είναι και οι προσωπικές τους απόψεις. Ας διαβάσουν λίγο περισσότερο, ας ενημερωθούν, από την άλλη δεν μπορεί να εκφράζουν όλους εμάς».
Ερωτηθείσα για το εάν ζητα την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο, η υποψήφια απάντησε: «Δεν μπορώ να το αποφασίσω εγώ. Όμως, σε μία ομάδα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που να μπορούν να σταθούν με γνώση αλλά και με το αίσθημα για το κοινό καλό. Και εν πάση περιπτώσει να μην στρουθοκαμηλίζουμε».

Η Δώρα Τσαμπάζη 

Σκληρή κριτική σε όσα είχε πει πριν από μερικές εβδομάδες ο Δημήτρης Παπανώτας, έκανε η επίσης υποψήφια ευρωβουλευτής, Δώρα Τσαμπάζη. Η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA, είπε μεταξύ άλλων ότι ο Δημήτρης Παπανώτας «πρέπει να παράσχει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του σε βάρος των γυναικών»
Μετά τις αντιδράσεις, από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα, αλλά και μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Παπανώτας εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, στην οποία μιλάει για «κοπτοραπτική»:
«Τις τελευταίες ώρες κάποιοι σκόπιμα απομόνωσαν τμήμα από μία παλιά μου δήλωση θέλοντας να δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο σε μένα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Ο σεβασμός που τρέφω για τις γυναίκες είναι γνωστός και αδιαμφισβήτητος. Διαχρονικά στέκομαι δίπλα σε όσες έχουν πέσει θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς χωρίς αστερίσκους και στηρίζω απόλυτα τον αγώνα τους.
Αυτό κάνω όλα τα χρόνια ως δημοσιογράφος, αυτό θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον. Απολογούμαι αν μέσα από την “κοπτοραπτική” της δήλωσης μου δόθηκε η εντύπωση πως έχουν μερίδιο ευθύνης και τα θύματα κακοποίησης γι’ αυτό που τους έχει συμβεί.
Και δεσμεύομαι πως θα αγωνιστώ στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέχρι την ημέρα που τέτοιου είδους φαινόμενα θα έχουν εκλείψει οριστικά».
Σχολιάζοντας όλα αυτά, η Δώρα Τσαμπάζη είπε στο KONTRA:
«Μην περιμένετε ότι ήρθα σήμερα εδώ για να ξεπλύνω οποιαδήποτε συμπεριφορά και στάση που όχι μόνο δεν με εκφράζει, αλλά μου φέρνει και μια πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια.
Δεν με εκφράζει καθόλου, με προβληματίζει και θεωρώ ότι δεν εκφράζει και το σύνολο των γυναικών στην Ελλάδα, οι οποίες παλεύουν συνολικά κατά της πατριαρχίας, να καταρριφθούν όλα αυτά τα στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα ακόμα».
Και πρόσθεσε ότι η Σοφία Μπεκατώρου «κοσμεί» το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.
Σχολιάζοντας δε τον ισχυρισμό του Δημήτρη Παπανώτα περί «κοπτοραπτικής» της δήλωσής του, η υποψήφια ευρωβουλευτής είπε:
«Επειδή κάθισα και είδα και ως δημοσιογράφος πολύ προσεκτικά τη δήλωση του κ. Παπανώτα, εκεί που αναφέρεται στον σατράπη και τη γυναίκα που ανέχεται, δεν έχει υποστεί παρέμβαση».
Και πρόσθεσε ότι μπορεί ο κ. Παπανώτας να ζητήσει ολόκληρο το υλικό και να το παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας και τα θεσμικά όργανα του κόμματος για να αποφασίσουν εκείνα.
Όσον αφορά ισχυρισμούς ότι πρόκειται για «παλιά δήλωση», τόνισε: «Ένας μήνας πριν δεν είναι παλιά... Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν σε έναν μήνα».

Δήλωση Βούλας Κεχαγιά

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΝΕ, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίασε το ζήτημα, λέγοντας ότι «εδώ και 5 μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την αποπομπή Κυριαζίδη.
Δεν είδ την ίδια ευαισθησία από αλλά κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σέβεται τις γυναίκες; Ο Παπανώτας έκανε διευκρινιστική δήλωση και τη σεβόμαστε».