ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Όλοι ευχαριστημένοι από την ισραηλινή απάντηση στο Ιράν;


Μετά από αρκετές ημέρες σπέκουλας, αντεγκλήσεων και διαρροών το Ισραήλ πραγματοποίησε την περιβόητη επίθεση προς το Ιράν ως απάντηση στην… απάντηση της Τεχεράνης για το δολοφονικόισραηλινό χτύπημα στο προξενείο της Δαμασκού.
Από νωρίς σήμερα το πρωί ο πλανήτης τέθηκε σε γενικό συναγερμό, ο διεθνής παράγοντας μπήκε σε κίνηση και οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης ήταν συνεχείς.
Όπως όλα δείχνουν, πάντως Τελ Αβίβ και Τεχεράνη μάλλον επιθυμούν να αποτρέψουν μια περαιτέρω αύξηση της έντασης που θα οδηγούσε σε αχαρτογράφητα νερά την ευρύτερη περιοχή. Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αναλάβει επισήμως την ευθύνη για το χτύπημα που διαφημιζόταν όλη την εβδομάδα, ενώ, στον αντίποδα το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση στο Ισφαχάν. Την ίδια στιγμή ΗΠΑ, Ε.Ε., ΟΗΕ και άλλοι μεγάλοι «παίκτες» της διπλωματικής σκακιέρας εξέδωσαν τις γνωστές ανακοινώσεις για αποφυγή της κλιμάκωσης και αυτοσυγκράτηση.

Τα φώτα, δυστυχώς, ξανά στη Γάζα

Κάπως έτσι όλοι δείχνουν «ευχαριστημένοι» με τις εξελίξεις και ενδεχομένως το ενδιαφέρον να στραφεί εκ νέου στην πολύπαθη Γάζα, ιδιαίτερα εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια περί συμφωνίας Νετανιάχου-Μπάιντεν προκειμένου το Ισραήλ να κάνει ένα μικρό χτύπημα στο Ιράν και να πάρει το «πράσινο φως» για την αιματηρή εισβολή στη Ράφα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο φόβος των Παλαιστινίων που παραμένουν εγκλωβισμένοι υπό άθλιες συνθήκες μεγαλώνει, καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναμένεται να στρέψουν εκ νέου τις κάνες προς τη Ράφα. Ο IDF έχει αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα σε περιοχές που γειτνιάζουν με τη νότια πόλη της Γάζας, ενώ ήδη από σήμερα έχει ξεκινήσει σφυροκόπημα.
Προς αυτές τις εξελίξεις συνηγορούν και οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έριξε στη Χαμάς όλες τις ευθύνες για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.