ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Σάλος με εσωτερικό σημείωμα στους ΝΥΤ να μην χρησιμοποιούν οι συντάκτες τις λέξεις «γενοκτονία» και «κατεχόμενα εδάφη»


Δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου The Intercept ισχυρίζεται ότι οι συντάκτες των New York Times που καλύπτουν τη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, έλαβαν εσωτερικό σημείωμα με το οποίοι τους ζητείται να περιορίσουν τη χρήση ορισμένων όρων.
Αυτοί οι όροι περιλαμβάνουν τις λέξεις «γενοκτονία», «εθνοκάθαρση» και «κατεχόμενα εδάφη», 

Το σημείωμα φέρεται επίσης να δίνει οδηγίες στους δημοσιογράφους να μην χρησιμοποιούν τη λέξη Παλαιστίνη «εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις» και να μείνουν μακριά από τη χρήση του όρου «στρατόπεδα προσφύγων» για να περιγράψουν ορισμένες περιοχές της Γάζας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετοί εργαζόμενοι είπαν στο Intercept ότι ορισμένα στοιχεία από το περιεχόμενο του σημειώματος «δείχνουν στοιχεία σεβασμού της εφημερίδας στο ισραηλινό αφήγημα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Times, Charlie Stadtlander, δήλωσε στο Intercept ότι υπομνήματα όπως αυτά αποτελούν «τυπική πρακτική και παρέχουν καθοδήγηση για να διασφαλιστεί η ακρίβεια, η συνέπεια και η απόχρωση».
«Σε όλες τις αναφορές μας, συμπεριλαμβανομένων σύνθετων γεγονότων όπως αυτό, φροντίζουμε να διασφαλίζουμε ότι οι γλωσσικές μας επιλογές είναι ευαίσθητες, επίκαιρες και ξεκάθαρες στο κοινό μας».