ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Τεχνητή Νοημοσύνη: προβληματισμένοι οι δημοσιογράφοι, ανησυχία για παραπληροφόρηση και θέσεις εργασίας


Τα μισά newsroom στα ΜΜΕ του εξωτερικού αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Η έρευνα που πραγματοποίησε η WAN- IFRA, η Παγκόσμια Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων και Εκδοτών Ειδήσεων, δείχνει επίσης ότι τα διευθυντικά στελέχη είναι εκείνοι που πρωτοστατούν στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνηςστις αίθουσες σύνταξης.
Έπειτα και από τα πρόσφατα στοιχεία της News Guard για την ραγδαία ανάπτυξη και εξάπλωση της ΤΝ στους οργανισμούς ενημέρωσης– ιδίως τα ψηφιακά ΜΜΕ – διενεργήθηκε έρευνα από την Schickler Consulting για λογαρισμό της Παγκόσμιας Ένωσης Εκδοτών Ειδήσεων. Πήραν μέρος 101 εκδότες, διευθυντικά στελέχη, δημοσιογράφοι και άλλο προσωπικό ΜΜΕ.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στο πώς οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί χρησιμοποιούν ήδη την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία με λέξεις- κλειδιά μπορεί να δημιουργήσει μεγάλης έκτασης κείμενα σε απλή γλώσσα και σε σύντομες προτάσεις.
Στην ερώτηση ποιος δίνει την κατευθυντήρια γραμμή για χρήση της ΤΝ στην δημιουργία και ανάπτυξη περιεχομένου το ένα τρίτο (32%) εκείνων που πήραν μέρος στην έρευνα απάντησε ότι προέρχεται «από ψηλά», υπονοώντας τη διευθυντική ομάδα σύνταξης.
Σχεδόν στο ίδιο ποσοστό (31%) ήταν η απάντηση ότι οι ομάδες δεδομένων και ΙΤ χρησιμοποιούν κυρίως «εργαλεία» ΤΝ και ένα άλλο 27% είπε ότι εφαρμόζεται από μεμονωμένους δημοσιογράφους.
Μικρότερο ποσοστό (11%) στην ίδια ερώτηση απάντησε «άλλο» κάτι που έκανε την ομάδα έρευνας να εκτιμά ότι μπορεί να περιλαμβάνονται και διοικητικά στελέχη οργανισμών ΜΜΕ.

Η έρευνα επίσης δείχνει, βάσει στοιχείων, ότι οι εκδότες και όχι οι δημοσιογράφοι είναι εκείνοι οι οποίοι επιθυμούν περισσότερο την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητα της δουλειάς.
Στην ερώτηση για το πώς αισθάνονται οι συνάδελφοί τους σχετικά με τη Tεχνητή Nοημοσύνη, το 10% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι με τους οποίους συνεργάζονται έχουν εκφράσει «σημαντικές αντιρρήσεις» για τη χρήση της. Μόλις το 4% ανέφερε ότι αντίθεση στον ίδιο βαθμό εκφράστηκε μεταξύ των διευθυντικών στελεχών.

Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι επτά στους δέκα λένε ότι τα εργαλεία ΤΝ είναι χρήσιμα στην δουλειά, ωστόσο φαίνεται ότι δεν τα πολυχρησιμοποιούν. Η κύρια αίσθηση (σε ποσοστό 39% του δείγματος ) που επικρατεί μεταξύ των εκπροσώπων των ΜΜΕ που πήραν μέρος στην έρευνα είναι πως σε ποσοστό μικρότερο του 5% είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν την ΤΝ σε εβδομαδιαία βάση. Λιγότεροι (31%) εικάζουν ότι κάπου μεταξύ 5% και 15% των συναδέλφων τους χρησιμοποιούν εφαρμογές ΤΝ στη δουλεία τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Η πιο συνηθισμένη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι για δημιουργία κειμένου, σύμφωνα με την έρευνα, αλλά σε περιορισμένη βαθμό, όπως δήλωσε το 54% των ερωτηθέντων.
Το 44% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί την εφαρμογή της Δημιουργικής ΤΝ για απλουστευμένη έρευνα ή αναζήτηση, ένα 43% υποστήριξε ότι οι συνάδελφοί τους χρησιμοποιούν την ΤΝ στη ροή της εργασιών και στη διόρθωση κειμένων.

Ανησυχία για παραπληροφόρηση και θέσεις εργασίας

Υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα Μέσα στα οποία εργάζεται υποστήριξε το 20% εκείνων που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ σχεδόν οι μισοί (49%) δήλωσαν πως έχουν την ελευθερία να αξιοποιούν τα νέα ψηφιακά εργαλεία κατά την κρίση τους.
Οι νεότεροι στο επάγγελμα εξέφρασαν ανησυχία ότι η εφαρμογή της ΤΝ στην δουλειά θα επιφέρει «σημαντικές αλλαγές στους ρόλους και της αρμοδιότητες των συντακτών αλλά και άλλων δημοσιογραφικών ειδικοτήτων».
Σχεδόν τέσσερις στους δέκα (38%) εξέφρασαν την άποψη ότι η ΤΝ αποτελεί απειλή για τις θέσεις εργασίας , αλλά η συντριπτική πλειοψηφία (85%) εμφανίστηκε ανήσυχη θεωρώντας ότι η χρήση της ΤΝ θα συμβάλλει στην περεταίρω ανάπτυξη και εξάπλωση παραπληροφόρησης ή και κακής ποιότητα περιεχομένου.
Σε ποσοστό 67% οι επαγγελματίες των ΜΜΕ ανησυχούν για έξαρση της λογοκλοπής και της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.

Χρήστος Ιερείδης / topontiki