ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Στο IFCN και στη δικαιοσύνη προσφεύγει η «Αυγή» για fake news των Ellinika Hoaxes


Με καταγγελία στον φορέα IFCN (International Fact-Checkers Network – Διεθνές Δίκτυο Fact-Checkers) αλλά και με όλες τις ενέργειες που προβλέπει η ελληνική έννομη τάξη, τόσο ως προς το αστικό όσο και προς το ποινικό σκέλος προχωρά η εφημερίδα «Αυγή» σχετικά με το σε βάρος της «συκοφαντικό», όπως ισχυρίζεται,  δημοσίευμα των Ellinika Hoaxes.
Η υπόθεση αφορά δημοσίευμα των Hoaxes πως η «Αυγή» δημοσίευσε «μονταρισμένο βίντεο» των δηλώσεων του πρωθυπουργού για τα Τέμπη.
Χθες η εφημερίδα έστειλε χθες εξώδικο και κάλεσε τα Ellinika Hoaxes να επανορθώσουν για το "συκοφαντικό τους δημοσίευμα", δίνοντας τους περιθώριο 24 ωρών. Σήμερα ωστόσο δεν έχει προβεί σε καμιά ενέργεια η ιστοσελίδα και έτσι η «Αυγή» αποφάσισε να κινηθεί περαιτέρω θεσμικά και νομικά.
«Με δεδομένο ότι το δημοσίευμα αναρτήθηκε λίγες μόνο μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, καθίσταται προφανές στους πάντες ότι η διακίνηση ψευδών και συκοφαντικών πληροφοριών από έναν φορέα που υποτίθεται ότι πρέπει να μεριμνά για το fact-checking συνιστά κακόπιστη ενέργεια και υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες», τονίζει χαρακτηριστικά άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.
Η «Αυγή» θα ζητήσει από τον φορέα IFCN να επανεξετάσει κατά πόσον τα Ellinika Hoaxes πληρούν τα κριτήρια που το IFCN θέτει στον «κώδικα αρχών» του.