ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Μερικές ιδέες για την επόμενη Βουλή


Εμείς δεν ασχολούμαστε με το παρελθόν, εμείς κοιτάμε μπροστά. Αυτή ήταν πάνω-κάτω η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην ερώτηση δημοσιογράφου από το τηλεοπτικό κανάλι TRT για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Προσπάθησε να διορθώσει την γκάφα του μετά την κατακραυγή, αλλά η ζημιά είχε γίνει. Στην ίδια λογική (το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον) ήταν και η πρόταση της κυβέρνησης να νομοθετήσει η επόμενη Βουλή την υποχρέωση όλων των κομμάτων να καταθέτουν κοστολογημένο το πρόγραμμά τους και να αξιολογείται από ανεξάρτητους μηχανισμούς. 
Τώρα, πόσο ανεξάρτητοι μηχανισμοί είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας είναι ένα άλλο ζήτημα, αλλά ας το αφήσουμε για την ώρα.

Γιατί αυτή η παρέμβαση; Τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος εκεί στη Δεξιά για τη διαφάνεια; Οχι φυσικά. Τότε γιατί; Μα για να ξεχαστεί η γκάφα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο debate για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Κλασική συνταγή. Πέφτεις σε λάθη; Επιχειρείς με αντιπερισπασμούς να αλλάξεις την ατζέντα.
Αν έχεις τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης μαζί σου (ανιδιοτελώς βεβαίως, βεβαίως), είναι πολύ πιθανό να τα καταφέρεις. Τούτη η κυβέρνηση είναι… μανούλα στην παραπλάνηση.

Η πρωτοβουλία της όμως είναι καλή αφορμή για να ανοίξει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ιδού ορισμένες προτάσεις που θα μπορούσε η επόμενη Βουλή να ψηφίσει και να γίνουν νόμοι του κράτους ώστε να πάμε «σταθερά, τολμηρά, μπροστά», όπως λέει το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του… ενάρετου κόμματος των ιδιοκτητών της χώρας που χρωστάει τα μαλλιοκέφαλά του και κανονικά, αν είχαμε να κάνουμε με μια σοβαρή Ανώνυμη Εταιρεία, θα έπρεπε να κατεβάσει ρολά βάζοντας την ταμπέλα με την επιγραφή «φαλιρίσαμε».
  • Απαγορεύονται οι απευθείας αναθέσεις. Βρέχει, χιονίζει, θα γίνονται διαγωνισμοί. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Κακούργημα και όχι πλημμέλημα και οι ποινές αυστηρές. Τουλάχιστον για πέντε χρόνια οι ένοχοι (πολιτικοί και ιδιώτες) δεν θα δικαιούνται ολιγοήμερες άδειες εξόδου από τις φυλακές. Εννοείται ότι θα φοράνε βραχιολάκι για να μην μπουν στον πειρασμό να φύγουν από τη χώρα.
  • Απαγορεύονται τα μονοπώλια και τα καρτέλ. Οσοι με πράξεις ή παραλείψεις αψηφούν τον νόμο θα χάνουν τις περιουσίες τους. Τις επιχειρήσεις τους θα διαχειρίζονται οι εργαζόμενοι σ’ αυτές. Στα σπίτια και στις επαύλεις τους θα στεγαστούν άνεργοι και φοιτητές. Οι λογαριασμοί (φως, νερό, τηλέφωνο) θα πληρώνονται από το κράτος
  • Απαγορεύονται οι διορισμοί σε διευθυντικές θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα των συγγενών μέχρι τρίτου βαθμού και των κουμπάρων εκείνων των πολιτικών το κόμμα των οποίων είναι στην κυβέρνηση. Η οικογενειοκρατία, αυτή η μάστιγα που έχει κάνει την Ελλάδα θλιβερή εξαίρεση στην Ευρώπη, πρέπει να τσακιστεί.
  • Απαγορεύεται να τοποθετούνται σε πόστα ευθύνης πρόσωπα που απέτυχαν να εκλεγούν στη Βουλή. Δεν γίνεται να σε αποδοκιμάζουν οι πολίτες και να σε προωθεί η κυβέρνηση του κόμματός σου. Οσοι(ες) εντοπιστούν να παρανομούν θα χάνουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για μια τετραετία.
  • Απαγορεύεται στα κόμματα και στις τράπεζες να συνεννοούνται και να κάνουν ρυθμίσεις χρεών που προκαλούν την κοινωνία. Για παράδειγμα, ρυθμίσεις μπορεί να γίνουν μέχρι του ποσού των 10 εκατομμυρίων ευρώ και ο χρόνος εξόφλησης θα είναι αυτός που ισχύει για όλους τους δανειολήπτες. Τα κόμματα που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν θα αυτοδιαλυθούν και θα επιστρέψουν στην πολιτική ζωή όταν θα έχουν καθαρό ταμείο. Δεν θα επιτρέπεται ούτε η αλλαγή φορολογικού μητρώου ούτε η αλλαγή τίτλου του κόμματος ούτε οι προσθήκες παραλλαγών σε παραδοσιακούς τίτλους.
Σας φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά; Ενδεχομένως κάποια και ολίγον κομμουνιστικά; Είπαμε, «μπροστά, δυνατά, τολμηρά». Τόσο μπροστά που θα μας ζηλεύουν οι χώρες της Ευρώπης. Τόσο δυνατά για να τρομάξουν οι παρασιτικές ολιγαρχίες. Τόσο τολμηρά μπας και σηκωθούν από τους καναπέδες τους οι απογοητευμένοι πολίτες.

Τάσος Παππάς