ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Το κόμμα της «μεγάλης δυσφορίας»


Αν αναρωτιέται κάποιος για ποιο λόγο οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να καταγράφουν προβάδισμα της Ν.Δ. στις εκλογές της Κυριακής, παρά το γεγονός ότι τίποτα στον περίγυρο του μέσου πολίτη δεν επιβεβαιώνει τα ευρήματά τους, δεν έχει παρά να διαβάσει προσεκτικά τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τους δείκτες ευημερίας και υγείας των πολιτών.

Παρά το γεγονός ότι η μεθοδολογία της στατιστικής αρχής για τον διαχωρισμό «φτωχών» και «μη φτωχών» πολιτών δίνει μία μάλλον παραπλανητική εικόνα για το τι σημαίνει πραγματικά «φτωχός», τα στοιχεία αποκαλύπτουν τον βαθύ διχασμό που έχουν προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία η δεκαετία των μνημονίων και η διακυβέρνηση Μητσοτάκη, που επέτεινε τις ανισότητες στην κατανομή του πλούτου, αλλά και των φορολογικών βαρών, που απογειώθηκαν λόγω ακρίβειας, επιβαρύνοντας κυρίως τους φτωχότερους.

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. λένε προφανή και αναμενόμενα πράγματα: τα φτωχότερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, αυτά που ζουν με εισόδημα κάτω από το κατώφλι της φτώχειας, με εισόδημα μόλις 6.000 ευρώ τον χρόνο αν ζουν μόνοι ή 12.000 ευρώ για οικογένεια με δυο παιδιά, εκφράζουν μεγάλη δυσφορία για την οικονομική κατάστασή τους, την ώρα που στα ανώτερα «διαζώματα» της κοινωνικής κλίμακας επικρατεί κλιμακούμενη ευφορία.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα αν δούμε τις απαντήσεις των πολιτών για την κατάσταση της υγείας τους και την προσφυγή τους στις υπηρεσίες υγείας: 7 στους 10 αναφέρουν ότι δεν πήγαν στον γιατρό ή στον οδοντίατρο για οικονομικούς λόγους. Δηλαδή, γιατί δεν είχαν χρήματα. Το υπόρρητο μήνυμα πίσω από τη δήλωση αυτή είναι, βεβαίως, ότι και οι δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες υγείας δεν ήταν σε θέση να τους φροντίσουν.

Πέρα από τα στοιχεία και τις στατιστικές, ρεαλιστικές ή «δημιουργημένες», είναι βέβαιο ότι απέναντι στη μαγική εικόνα ευημερίας και ευφορίας που προσπαθεί να μεταδώσει η κυβέρνηση, ακόμη και με «πείραγμα» στα στοιχεία για την ανεργία, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), υπάρχει η εικόνα μιας κοινωνικής διχοτόμησης.

Υπάρχει προφανώς και το «κόμμα των ικανοποιημένων», ένας συγκυριακός συνασπισμός επιχειρηματικών ομίλων, ξένων επενδυτών και των πολλών δορυφόρων τους, που περιμένουν τα πολλά λεφτά ή τα ψιχία από το «Πρυτανείο» του Ταμείου Ανάκαμψης και του μεγάλου πλιάτσικου που υπόσχεται η «Μητσοτάκης Α.Ε.».

Αλλά υπάρχει και το «κόμμα της μεγάλης δυσφορίας», που κρύβεται πίσω από τις μετρήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και ξεφεύγει από τις δημοσκοπήσεις. Σε αυτό το κόμμα ανήκει η τελευταία λέξη.

ΕΦ.ΣΥΝ. / Aποψη