ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Ο Κατρούγκαλος, ο Γκαίτε και ο Ουγκώ


«Πρέπει να πληρώνεις ακριβά για τα λάθη σου, αν θέλεις να απαλλαγείς απ’ αυτά», γράφει ο μεγάλος Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε στη συλλογή του με ρητά και με τίτλο «Maximen und Reflexionen». Στη συλλογή που εκδόθηκε το 1833, μετά τον θάνατό του, ο ο Γκαίτε τονίζει ακόμη ότι «ένα λάθος είναι τόσο καλό όσο και η αλήθεια, αν μας οδηγήσει και να μας ωθήσει σε δράση».
Τα λόγια του μεγάλου Γερμανού ποιητή και συγγραφέα, έρχονται στον νου μετά το πανθομολογούμενο «αυτογκόλ» -σύμφωνα με όλες τις ερμηνείες και εκδοχές-του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας θυμήθηκε ξαφνικά και λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές να πει ότι κατά τη γνώμη του πρέπει να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 20%. Ακολούθησαν οι αναμενόμενες αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και των κομμάτων, με τη ΝΔ να αξιοποιεί φυσικά την ευκαιρία που της προσφέρθηκε για να κάνει λόγο για «κρυφό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».
Ακόμη κι αν Αλέξης Τσίπρας και η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσαν κατηγορηματικά πώς δεν υπάρχει καμία φορολογική ή ασφαλιστική επιβάρυνση σε ελεύθερους επαγγελματίες στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος παραιτήθηκε από το ψηφοδέλτιο και δήλωσε πώς θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους να μην τον ψηφίσουν. Το κακό όμως έγινε.

«Η νύχτα παράγει τα λάθη και τα λάθη προκαλούν την επίθεση», έγραφε ο επίσης μεγάλος Βίκτορ Ουγκώ, το 1881 στους «Τέσσερις ανέμους του πνεύματος». «Η άγνοια είναι η νύχτα που ξεκινά την άβυσσο. Όταν λείπει η λογική, η ειλικρίνεια χάνεται», λέει στο ίδιο ποίημα ο Ουγκώ. Μένει να δούμε πόσο θα επηρεάσει η έλλειψη λογικής του Γιώργου Κατρούγκαλου, την ειλικρίνεια του ΣΥΡΙΖΑ… Θα βλάψει την αξιωματική αντιπολίτευση η «προσωπική άποψη» Κατρούγκαλου; Η μήπως τελικά οι αντιπολιτευόμενοι ψηφοφόροι ενοχληθούν από την σκληρή επίθεση που δέχθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση και γίνει μπούμερανγκ; Θα επιβεβαιωθεί δηλαδή η ρήση του Γκαίτε ότι το λάθος είναι τελικά, τόσο καλό, όσο και η αλήθεια, αν οδηγήσει και ωθήσει σε δράση;
Κυριακή, κοντή γιορτή…

Μιχάλης Ψύλος