ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Ενας δημοσιογράφος (περαστικός) στη φυλακή


Βρέθηκα για λίγες ώρες στο σχολείο των φυλακών Κορυδαλλού προσκεκλημένος να μιλήσω για τα φαινόμενα προπαγάνδας και παραπληροφόρησης σε προεκλογικές περιόδους. Για πρώτη φορά, όμως, αισθάνθηκα ότι δεν ήμουν σε θέση να απαντήσω στις ερωτήσεις των μαθητών.
«Eάν ένας δημοσιογράφος με το ρεπορτάζ του καταστρέψει ολοκληρωτικά τη ζωή ενός κρατουμένου, ο οποίος τελικά αποδειχθεί αθώος, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει ποινικές ευθύνες; Δεν πρέπει να πηγαίνουν και οι δημοσιογράφοι φυλακή;» με ρώτησε ένας κρατούμενος.
Είχα προετοιμαστεί για πολλών ειδών ερωτήσεις, αλλά όχι για τη συγκεκριμένη. Προσπάθησα να ψελλίσω κάτι για τις συμπληρωματικές δίκες της Νυρεμβέργης, όπου μεταξύ άλλων δικάστηκε και καταδικάστηκε και ο λεγόμενος εκδότης του Χίτλερ, Γιούλιους Στράιχερ, για την αντισημιτική προπαγάνδα που συνέβαλε στο Ολοκαύτωμα.
Ενας άλλος κρατούμενος με βοήθησε θυμίζοντας την καταδίκη δημοσιογράφων στη Ρουάντα για τα καλέσματα μίσους που οδήγησαν στη γενοκτονία. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είχα απαντήσει σοβαρά στην ερώτηση.
- διαβάστε τη συνέχεια στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο Άρης Χατζηστεφάνου στην ΕφΣυν ΕΔΩ