ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Το στοίχημα του ενός εκατομμυρίου


Την τελική μάχη για να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους – οι οποίοι παραμένουν σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα και από τη στάση τους μπορεί να κριθούν τα πάντα – δίνει τα τελευταία 24ωρα πριν τις κάλπες η Νέα Δημοκρατία.
Παρά τις ευοίωνες δημοσκοπήσεις στο γαλάζιο εκλογικό επιτελείο επικρατεί νευρικότητα, καθώς ο αριθμός των ψηφοφόρων που δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει την Κυριακή, είναι τέτοιος – γύρω στις 600.000 υπολογίζονται – που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το εύρος της διαφοράς μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, το τελικό άθροισμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον αριθμό των κομμάτων που θα πετύχουν την είσοδό τους στη Βουλή. Στοιχείο, ιδιαίτερα σημαντικά για το ύψος του πήχη της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές, αν γίνουν.
Πέραν των παραπάνω, υπάρχει και μία κατηγορία η οποία χαρακτηρίζεται ως «αδιευκρίνιστη» από τους δημοσκόπους, στην οποία περιλαμβάνονται αφενός οι νέοι ψηφοφόροι, που θα λάβουν για πρώτη φορά μέρος στις εκλογές, αλλά και οι ψηφοφόροι του Ηλία Κασιδιάρη, τους, πριν τον αποκλεισμό του νεοναζιστικού μορφώματος από τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις ανίχνευαν γύρω από το 4%. Ο φυλακισμένος αρχηγός τους έδωσε προ διημέρου οδηγίες αφενός να «μαυρίσουν» την κυβέρνηση Μητσοτάκη και αφετέρου να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στα κόμματα «ΕΑΝ» του αντιεισαγγελέα Κανελλόπουλου, Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Νίκη και το κόμμα των κ. Τζήμερου και Κρανιδιώτη.
Δεν είναι τυχαία η σπουδή του Μεγάρου Μαξίμου να βάλει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας του για την πρόσφατη δήλωση του Τσίπρα , ο οποίος, μιλώντας την Τετάρτη στο δελτίο ειδήσεων του Mega, είπε για τους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη: «Άρα, τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι επείσθησαν από τη Χρυσή Αυγή το προηγούμενο διάστημα και υιοθέτησαν κομμάτι της πρακτικής της και της ιδεολογίας της, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα να τους κερδίσουμε, δεν τους βάζουμε απέναντι».
Πίσω από τις σφοδρές επιθέσεις του Κ. Μητσοτάκη και όλων των ηγετικών στελεχών κατά του κ. Τσίπρα, ότι «φλερτάρει με τους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη», κρύβεται η εύλογη αγωνία της κυβερνητικής παράταξης, ένα σημαντικό ποσοστό των υποστηρικτικών του κόμματος «Έλληνες» να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για να «εκδικηθούν» τη ΝΔ που τους άφησε εκτός εκλογών.
Ανάλογη αγωνία υπάρχει και για τους περίπου 430.000 νέους ψηφοφόρους, οι οποίοι, παραδοσιακά βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τη δεξιά και σε αυτές τις εκλογές εμφανίζονται να φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 αλλά και άλλα μικρότερα κόμματα, χωρίς, ωστόσο, κανείς να μπορεί να προβλέψει τα ακριβή ποσοστά, αφού υπάρχει αντικειμενική δυσκολία ανίχνευσης των εκλογικών τους προθέσεων από τις εταιρείες δημοσκοπήσεις.
Ούτε καν αν και πόσοι εξ αυτών αλλά και πόσοι από όσους σήμερα, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, εξακολουθούν να δηλώνουν αναποφάσιστοι, θα πάνε τελικά στην κάλπη για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
- από το ieidiseis