ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Η μοναξιά του Μαραντζίδη


«Το κείμενο εκφράζει την προσωπική άποψη του αρθρογράφου, με την οποία η "Κ" διαφωνεί». H υποσημείωση κάτω από το άρθρο του πανεπιστημιακού Νίκου Μαραντζίδη στην «Καθημερινή της Κυριακής» προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη σε όσους σέβονται την ιστορική εφημερίδα ανεξάρτητα από την πολιτική ταυτότητά της.
Το άρθρο είχε τίτλο «Η μοναξιά του αντιφρονούντος» και εστίαζε στις πρακτικές και τις μεθόδους με τις οποίες ο ολοκληρωτισμός απενεργοποιεί τα δημοκρατικά ανακλαστικά των πολιτών με σκοπό την «κανονικοποίηση» του αυταρχισμού.
Η εφημερίδα έκρινε ότι η συνειρμική σύνδεση της Στάζι με τις υποκλοπές Μητσοτάκη από τον καθηγητή ήταν τόσο ενοχλητική που φρόντισε να υπογραμμίσει την αποδοκιμασία της για το άρθρο. Η επισήμανση ότι «η "Κ" διαφωνεί» ήταν προσβλητική για τον Μαραντζίδη αλλά κυρίως απογοητευτική για όσους πιστεύουν στην αξιοπρέπεια της εφημερίδας.
Σε άλλη σελίδα, ο τακτικός αρθρογράφος της «Καθημερινής» Σάκης Μουμτζής ασκούσε κριτική στον Μαραντζίδη, χωρίς να τον κατονομάζει, για άλλο του κείμενο εναντίον του πρωθυπουργού. Ο Σ. Μουμτζής, καθηγητής στη Σχολή Ειδικής Αγωγής του Αδ. Γεωργιάδη, δεν έχει βρεθεί ποτέ στη δύσκολη θέση να εκφράσει η διεύθυνση της εφημερίδας κάτω από άρθρο του την αποστασιοποίησή της από τα γραφόμενά του.
Κι αυτό είναι το αστείο της υπόθεσης. Σε μια εφημερίδα στην οποία έχουν υπογράψει ο Ν. Καζαντζάκης και ο Γρ. Ξενόπουλος, σήμερα ο Σ. Μουμτζής είναι σημαντικότερος από τον Ν. Μαραντζίδη.