ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Μητσοτάκης: Θέλει εκλογές σε βάθος χρόνου, αλλά δεν εξαρτάται από τον ίδιο


Ας δούμε ορισμένες ερωτήσεις και απαντήσεις με βάση τις πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται και τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
  • Πότε θέλει να στήσει τις κάλπες ο πρωθυπουργός; Με τις διαστάσεις που λαμβάνει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, όσο το δυνατόν πιο αργότερα - και, σίγουρα, μετά τα Πάσχα.
  • Θα μπορέσει να το πετύχει; Οποιαδήποτε απάντηση είναι παρακινδυνευμένη. Βέβαιον θεωρείται ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε και υπουργό που ήταν παρακολουθούμενος από το Predator, η κυβέρνηση δεν θα αντέξει. Η αλήθεια, μάλιστα, είναι πως κάποιες στιγμές δημιουργείται η εντύπωση πως ο πρωθυπουργός δεν θα έχει την προνομία να επιλέξει το χρόνο των πρόωρων εκλογών, καθώς κάτω από την πίεση των εξελίξεων θα αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες.
  • Υπάρχει περίπτωση να ανατρέψει τον πρωθυπουργό η κυβερνητική πλειοψηφία; Η απάντηση του υπογράφοντος είναι ένα κατηγορηματικό «όχι». Ακόμα και αν αποδειχθεί παρακολούθηση υπουργού από την ΕΥΠ, περίπτωση ανατροπής δεν θα υπάρχει. Η ΝΔ, άλλωστε, έχει δημιουργήσει την παράδοση να αντικαθιστά τον αρχηγό μετά από μια εκλογική ήττα!
  • Υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από πρωθυπουργός; Και εδώ η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό «όχι». Παραίτηση, άλλωστε, θα επιβεβαίωνε ότι θα είναι ο ιθύνων νους των παρακολουθήσεων.
  • Υπάρχει περίπτωση να μπλεχτούν τα πράγματα; Ναι, αν ο Μητσοτάκης βγει πρώτος στις κάλπες, αλλά να μην έχει αυτοδυναμία. Για παράδειγμα δεν θα μπορεί - όπως όλα δείχνουν - να είναι πρωθυπουργός, γεγονός που θα μεταφέρει άμεσα το πρόβλημα στο εσωτερικό του κόμματος. 
Βασίλης Σκουρής