ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Στέλιος Καζαντζίδης: φυλακές, Μακρόνησος, Μαρινέλλα


Ο Καζαντζίδης υπήρξε ένας λαϊκός θρύλος που τραγούδησε τα βάσανα της φτωχολογιάς και τον πόνο της ξενιτιάς. Ήταν, ίσως, ο μοναδικός Έλληνας καλλιτέχνης που δεν είχε θαυμαστές αλλά πιστούς, που τον ακολουθούσαν σε κάθε του εμφάνιση, και δεν ήταν είδωλο άλλα σχεδόν ιερό πρόσωπο, που το λάτρευαν αδιαπραγμάτευτα.
Τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη παρουσιάζει η εκπομπή «Πρόσωπα με τον Χρίστο Βασιλόπουλο», το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, στις 20:00, από την ΕΡΤ1.
Η ζωή του Καζαντζίδη ξεκίνησε με βάσανα και απώλειες. Το παιδί των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία, είδε τον πατέρα του να ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου και να ξεψυχάει λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.
Η Κατοχή και ο Εμφύλιος διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του, όπως η βιοπάλη για την επιβίωση και μόνο. Η στρατιωτική του θητεία ήταν ένας εφιάλτης, καθώς βρέθηκε στις φυλακές της Μακρονήσου, επειδή αρνήθηκε να γνωρίσει στον διοικητή του τη γοητευτική ξαδέλφη της Καίτης Γκρέυ. Κατηγορήθηκε για χρήση χασίς και παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων της δισκογραφικής εταιρείας «Κολούμπια», βρέθηκε έγκλειστος. Οι μεταθέσεις σε τάγματα ανεπιθύμητων παραλίγο να του κοστίσουν δύο φορές τη ζωή του.
Η εκπομπή καταγράφει πώς ξέφυγε από τα ταβερνάκια και έφθασε στην κορυφή της δισκογραφίας. Η αρχή έγινε με τον Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά το αποκορύφωμα της επιτυχίας ήταν όταν ο Στέλιος Καζαντζίδης γνώρισε στη Θεσσαλονίκη τη νεαρή τραγουδίστρια Κική Παπαδοπούλου, η οποία έγινε γνωστή ως Μαρινέλλα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν, έγιναν αχώριστο δίδυμο και τα μεγαλύτερα ονόματα της δισκογραφίας και της νυκτερινής διασκέδασης. Οι πωλήσεις δίσκων με το τραγούδι «Μαντουμπάλα» εκτοξεύτηκαν και άρχισαν και οι εμφανίσεις στις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Η σύγκρουσή του με τη δισκογραφική για τα ποσοστά επί των πωλήσεων ήταν η αρχή ενός σίριαλ που κράτησε πολλά χρόνια, απασχόλησε την ελληνική κοινωνία, την πολιτική, τα μέσα ενημέρωσης και τελικά τον οδήγησε πολλά χρόνια εκτός στούντιο. Η εκπομπή περιγράφει τη διαδρομή από την «Κολούμπια» στη «Μίνως Μάτσας και Υιός» και την πρωτοφανή κόντρα με τις εταιρείες, που τελικά άλλαξε πολλά στον χώρο του τραγουδιού.
Στην εκπομπή μιλούν η σύζυγός του Βάσω Καζαντζίδη, ο πρόεδρος της ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ Μάκης Μάτσας, ο συνεργάτης του Νίκος Τζανιδάκης, ο βιογράφος του Κώστας Μπαλαχούτης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Κοντογιάννης, ο καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου δρ Λεωνίδας Οικονόμου, ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής, ενώ μέσα από το ιστορικό Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζονται αποσπάσματα συνεντεύξεων του Στέλιου Καζαντζίδη, του Θεόδωρου Δερβενιώτη και του Απόστολου Καλδάρα.

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος
Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία – σενάριο: Χρίστος Βασιλόπουλος, Δημήτρης Πετρόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Θεόδωρος Μανουσάκης
Διεύθυνση παραγωγής: Βασίλης Βασιλόπουλος